Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Večina županov Spodnjega Podravja je včeraj po letih pogajanj Sprejela osnutek pogodbe o financiranju izdelave projektne dokumentacije za nujno potrebno obnovo skupnega vodovoda. Usklajevali se bodo še do konca oktobra, rok za podpis pogodbe pa je 8. november.

Župani Spodnjega Podravja se o obsežnem projektu obnove vodovoda v kar 19 občinah pogovarjajo že vrsto let. Samo projektna dokumentacija bi stala okoli milijon evrov, obnovitvena dela pa bi lahko po nekaterih ocenah dosegla tudi 50 milijonov evrov, a ptujska županja Nuška Gajšek pravi, da je o oceni še prehitro govoriti. Je pa sprejetje osnutka pogodbe po njenem začetek resnejših korakov za izvedbo projekta, s komer pa se ne bodo mogli uskladiti, pa bo vodovod najbrž primoran graditi sam.

Med nekaj odsotnimi na sestanku je bil tudi župan Kidričevega Anton Leskovar, ki je v preteklosti nasprotoval načinu financiranja obnove. Po telefonu nam je dejal le, da je v tujini in vsebine današnjega sestanka ne pozna. Jabolko spora pa je metoda izračuna cen vodarine in delitve stroškov obnove, ki naj bi bila po njegovem mnenju nepravična. Direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec pravi, da osnutek pogodbe to upošteva. Če se kdo ne bo strinjal s prevladujočim sistemom financiranja, bo sprejel dogovor za drugačen sistem.

Izvajalec projekta sicer po novem naj ne bi bilo Komunalno podjetje Ptuj, kot je bilo sprva zamišljeno, temveč skupna občinska uprava Spodnjega Podravja. Občine računajo tudi na evropsko sofinanciranje.