V Lutkovnem gledališču Maribor bodo danes ob 17 ih in 19 ih premierno uprizorili avtorsko lutkovno pravljico Cesarjeva nova oblačila. Gre za predstavo, zasnovano na motivih svetovno znane pravljice Hansa Christiana Andersena, njeni ustvarjalci pa prihajajo iz Lutkovnega gledališča Maribor in Gradskega kazališta lutaka z Reke.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


V stari, zapuščeni tekstilni tovarni se igrata otroka. Njune igrače postanejo vrvi, tkanine, niti, svetilke in sence. Pripovedujeta si zgodbe in si predstavljata svet, v katerem je tovarna ponovno odprta in imajo njuni starši ponovno delo. »Ni poanta predstave v tem, da se norčujemo iz cesarja, ampak preizprašujemo samo idejo cesarja in cesarstva kot takega,«
pravi igralec Uroš Kaurin. To ni le vznemirljiva pripoved, pač pa tudi osnovno seznanjanje otrok s temami, ki določajo sodobni svet: s politiko, potrošništvom, globalizacijo in bitkami za boljše življenje.

S klasično zgodbo prikažemo otrokom čas, v katerem živimo -modno industrijo, delo otrok v tretjem svetu in ekološka vprašanja, s tem pa želimo doseči, meni dramaturg Marek Turošik: »pravico v svetu in kako doseči, da bo svet prijeten kraj za bivanje za vse ljudi.« Predstava je tako, pravi režiser Zoran Petrovič: »Multimedijska, multižanrska, različni mediji se uporabljajo pri pristopu k lutkovnosti.« Avtorica likovne podobe Monika Pocrnjić, ki zajema raznovrstne umetniške prakse, pa o delu pri predstavi pravi: »To ni tema, ki bi jo lahko lepo prikazali; prikazali smo jo surovo, in hkrati igrivo.«

Zgodba Cesarjeva nova oblačila skuša otroke zabavati, hkrati pa jih pripraviti do razmišljanja o svetu, v katerem živijo.