Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina ne bo prodala tretjega največjega veletrgovca z zdravili pri nas – Farmadent, čeprav ji to do konca tega leta nalaga Zakon o lekarniški dejavnosti. Mariborski župan Saša Arsenovič je opozoril na nesprejemljive pritiske nekaterih, ki bi radi to dobičkonosno podjetje poceni kupili, in se zavzel za črtanje vsiljene prodaje iz omenjenega zakona.
Prepoved vertikalnega povezovanja uvaja Zakon o lekarniški dejavnosti in je po njem sporno, da so občine hkrati lastnice javnega zavoda Mariborske lekarne in veledrogerista Farmadenta in bi slednjega morale prodati do konca tega leta. Mariborski župan Saša Arsenovič pa pričakuje, da bodo poslanci črtali obvezo prodaje ali pa vsaj podaljšali rok, do katerega se izteče prehodno obdobje.
Vsiljeni prodaji se upirajo tudi v Ljubljani v primeru LL grosista, vložili so tudi zahtevo o oceni ustavnosti, a Ustavno sodišče o tem še ni odločilo.
V Mariboru so prodajni postopek, začet v prejšnjem mandatu, ustavili letos januarja.
Zdaj prihaja do nesprejemljivih pritiskov, opozarja Arsenovič, saj je Farmadentu - domnevno zaradi nespoštovanja zakona v zvezi z lastništvom - odpovedal pogodbo največji veledrogerist Kemofarmacija: "Veletrgovec nam, torej Farmadentu, odpove pogodbo, ker nismo skladni z zakonom, sam pa je v isti situaciji. Kemofarmacija je v lasti farmacevta, ki je tudi lastnik 2300 lekarn po Evropi. Če moramo mi prodati Farmadent, pričakujem, da morajo sami storiti enako."
Arsenovič ocenjuje, da gre za dejanje tistih, ki bi radi Farmadent, ki prinaša okoli dva milijona evrov čistega dobička na leto, poceni kupili.
V Kemofarmaciji pa za pojasnila danes niso bili dosegljivi.