Mestna občina Maribor je v preteklosti razpisovala sredstva za obnove fasad hiš v mestu, a je šlo pri tem bolj za vizualne kot za strokovne kriterije. Za lanski razpis pa so natančneje ovrednotili pomen hiše in njihovih pročelij za mesto oziroma za staro mestno jedro. Sredstev za obnovo je sicer premalo, na občini pa so našli denar vsaj za sofinanciranje obnove fasad.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Hiša, v katerih bivamo in delamo, je odraz nas samih, meni mestni urbanist Tomaž Kancler:
»To pomeni, da moraš skrbeti za lastno hišo. Logično je, da ne more hiša propadati,« saj se s tem znižuje tudi vrednost objekta. Rezervni skladi so se napolnili in zdaj jih stanovalci uporabljajo. »Tretja stvar je tudi energetska sanacija; na historičnih hišah ni možna sicer celovita energetska sanacija, je pa možno obnoviti streho oziroma jo izolirati,« dodaja mestni urbanist.

Na lanski razpis se je prijavilo 40 lastnikov objektov, 20 pa jih je bilo sofinanciranih; iz proračuna je bilo za to na voljo okrog 300 tisoč evrov. Letos bodo pravilnik še malo dodelali:
»Dobro je, da se lahko sofinancira tudi za nazaj,« dodaja Tomaž Kancler.

Letos bo za sofinanciranje na voljo okrog 350 tisoč evrov. »Kriteriji, ki so bili izbrani, so stanje objekta, ogroženost ljudi, ki hodijo tam mimo, pomen stavbe z vidika spomeniško varstvenih in arhitekturnih vrednosti, pomen stavbe glede na njeno lego oziroma območje, zaključevanje že delno urejenih mestnih ambientov in tako dalje." Stanje fasad v središču mesta ni najboljše, njihova prenova je zahtevna in mora biti tudi temeljita: »Žlebovi so slabi, vhodna vrata so katastrofalna,« zato upa mestni urbanist na sredstva za obnovo tudi v prihodnjih letih.