Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Nekdanji hotel Črni les, ki je nazadnje deloval kot zasebni dom za ostarele, po aferi pa je leta 2004 zaprl vrata, bo po 15-ih letih samevanja in propadanja vendarle kmalu spet dobil vsebino. Novi lastniki, ki so objekt v Zamarkovi kupili pred tremi leti, zaključujejo temeljito prenovo objekta. Ta bo namenjen oskrbi starejših, v večji meri za oskrbovance z demenco, del pa za paliativno oskrbo.

Gradbena dela v Zamarkovi, kjer bo urejen nov dom starostnikov - Sveta Agata gredo h koncu. Ta čas potekajo še zaključna obrtniška dela v objektu in okolici: "Načrtujemo pa, da do konca leta nekje zaključimo s samo rekonstrukcijo objekta," pravi Mitja Krajnc iz lenarškega podjetja Žipo, ki je nekdanji hotel kupilo.

Prve stanovalce bi tako lahko dom sv. Agate sprejel predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta. Prostora bo za 70 oseb: "Večina enoposteljne, nekaj dvoposteljne sobe, drugače pa bo dom zasnovan v obliki gospodinjskih skupnosti. Posebej pa bo poudarek tudi na zunanjosti objekta oziroma sami okolici, kjer bo varovancem omogočen prost sprehod po naravi."

Dom bo prilagojen za bivanje oseb z demenco, del bo namenjen za paliativno oskrbo, česar zdaj v Sloveniji primanjkuje, pojasnjuje direktor Doma Sv. Lenarta, ki bo izvajal dejavnost -Zlatko Gričnik: "Prav je, da je par mest namenjen tem, ki so neozdravljivo bolni in se lahko poslovijo tako, da so svojci ob njih."

Za starejše bodo organizirali tudi dnevno varstvo. Ob velikem povpraševanju po prostih posteljah bodo namestitvene zmogljivosti, dodaja Gričnik, v hipu zasedene: "Mi imamo trenutno na čakalni vrsti dvesto prošenj, tako da so potrebe velike." Prednost pri nastanitvah bodo imeli domačini. Tudi pri delovnih mestih. Teh v novem domu načrtujejo okoli 38.