Starejši par Foto: Pixabay
Starejši par Foto: Pixabay

V Občini Pesnica bodo starejšim občanom sofinancirali storitev e-oskrbe, ki zagotavlja hiter in enostaven klic na pomoč, s tem pa marsikomu omogoči še naprej bivanje doma namesto v domu upokojencev. Pesničani, starejši od 70 let, se lahko na občinski razpis prijavijo do 11. decembra. Storitev e-oskrbe sofinancirajo tudi občine Ruše, Šentilj, Lenart in Maribor.
Storitev e-oskrba omogoči starostniku klic na pomoč s pritiskom na gumb, če pa zaradi padca ali slabosti tega ni sposoben, zazna to že sodobna oprema sama, in v asistenčnem centru organizirajo pomoč. V Občini Pesnica so za financiranje storitve namenili 4000 evrov za dve leti, s tem pa bodo pomagali več občanom.

"Občanom želimo omogočiti kakovostno in bolj varno bivanje doma, s tem pa se tudi odloži odhod v dom upokojencev," pojasnjuje Monika Buser s pesniške občine. Njihovi starejši občani, ki bi potrebovali e-oskrbo, se na občinski razpis za sofinanciranje lahko prijavijo do 11. decembra. Pogoja so starost nad 70 let in potreba po tovrstni storitvi, denimo če starostnik živi sam ali ima zdravstvene težave.
Upravičencem bo pesniška občina prispevala za e-oskrbo mesečno 10 evrov, razliko 14 evrov pa bo kril uporabnik. Namestitev opreme je v okviru projekta Varni na domu brezplačna, pojasnjuje vodja projekta pri ponudniku storitve, Telekomu Slovenije, Peter Pustatičnik: "Oprema vsebuje tudi obesek, ki ga ima oseba vedno na sebi in obenem deluje kot detektor padca, ki se v takih primerih poveže z asistenčnim centrom, kjer organizirajo pomoč."
Prednost tega sistema sta hitro obveščanje in pomoč, s tem pa tudi lažje in cenejše zdravljenje in rehabilitacija, dodaja Pustatičnik.
Trenutno je v Sloveniji 500 uporabnikov e-oskrbe in storitev sofinancira že 36 občin, med njimi tudi mariborska, ruška in šentiljska ter lenarška občina, ki upravičencu pokrije celoten strošek osnovnega paketa e-oskrbe.