Foto: Oglasno sporočilo/DrogArt
Foto: Oglasno sporočilo/DrogArt
Foto: Simona Šabić. Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Združenje DrogArt, ki si prizadeva za zmanjševanje škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi, je svoje mariborske prostore preselilo v Jurčičevo ulico 8 in odprlo svojo tretjo informativno točko v državi.

Maribor po obsegu nočnega življenja zaostaja le za Ljubljano, zato je odprtje tukajšnje pisarne za združenje DrogArt zelo pomembno, pojasnjuje predstavnica . Pisarna je namenjena svetovanju in pomoči uporabnikom drog in ozaveščanju o nevarnostih nočnega življenja.

"Hkrati se dotikamo tudi drugih tem: skrbi zase in za druge v kontekstu nočnega življenja, varni poti domov, varni spolnosti ... Mladi lahko k nam pridejo po nasvet in pogovor, na terenu v Mariboru in drugih regijah pa smo prisotni tudi s terensko ekipo," pravi Šabićeva.

Uporabniki bodo lahko anonimno prinesli na laboratorijsko testiranje tudi vzorce mamil, kupljenih na črnem trgu, kar je pomembno za zgodnje odkrivanje novih nevarnih substanc. Šabićeva o razširjenosti in dostopnosti drog:

"Na to vprašanje je težko odgovoriti. Zdi se mi, da je uporaba drog omejena na določene skupine mladih, ne jemljejo jih vsi povprek. So pa droge del naše realnosti in prav je, da se problematike lotevamo."

Nova informativna točka bo odprta ob sredah, četrtkih in petkih med 14. in 18. uro. Nove prostore najemajo od mariborske občine. Najemnino in stroške enega zaposlenega bo pokrilo Ministrstvo za zdravje, občina pa bo dejavnost letos podprla s tisoč evri.