Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Energetska obnova 11-ih mariborskih osnovnih šol in 10-ih vrtcev stopa v sklepno fazo. Obrtniška dela se končujejo, do konca septembra pa bodo opravili tudi strojne inštalacije.

Večino obrtniških del, kot so izolacija fasade, strehe in kleti, posodobitev razsvetljave in zamenjava stavbnega pohištva, so delavci izvedli med šolskimi počitnicami, pravi direktorica Energetske agencije za Podravje Vlasta Krmelj. Potekajo le še vgradnje ogrevalnih naprav, ta dela pa naj bi končali še pred začetkom kurilne sezone.

V osnovni šoli Ludvika Pliberška so obnovili fasado in zamenjali okna že pred leti, z novo toplotno črpalko pa bodo zmanjšali tudi izgube, ki jih je povzročala zastarela kurilnica, pravi ravnateljica Lidija Todorović.

Občina je v obnovo vložila 5,7 milijona evrov, od tega bo 3,7 milijona primaknila Evropska unija. Še 5 milijonov pa je vložil pogodbeni partner Petrol. Do podražitev ne bo prišlo, zagotavlja Krmeljeva, bo pa občina prevzela stroške določenih nepredvidenih del, kot so zamenjava dotrajanih radiatorjev, sanacija ostrešij in postavitev montažne garaže na eni od šol. Teh stroškov še niso sešteli.