Sinagoga Lendava. Foto: Arhiv GML
Sinagoga Lendava. Foto: Arhiv GML

V Mariboru, Ljubljani, pri Negovi, v Lendavi in Murski Soboti bo do 18. septembra potekala vrsta dogodkov v sklopu Evropskih dnevov judovske kulture. Vseevropski projekt pripravljajo že 20., obiskovalcem prireditev v petih krajih pa bo ponudil vpogled v judovsko kulturo in dediščino.
Namen projekta je spoznavanje in ohranjanje judovske kulture in dediščine, ki sta pomemben del evropske dediščine, pojasnjuje Marjetka Bedrač iz Centra judovske kulture Sinagoga Maribor: "Pripravljamo vodene oglede po razstavah in spomenikih judovske dediščine, koncerte judovske glasbe ter različne razstave in predavanja, povezana z judovsko zgodovino in kulturo."

Dneve judovske kulture je odprl nedeljski koncert tradicionalne judovske glasbe klezmer v mariborskem mestnem parku. V četrtek bo v Judovskem kulturnem centru v Ljubljani odprtje umetniške instalacije, posvečene Otti Berger, znameniti arhitektki iz Zagreba.
V okviru Evropskih dnevov judovske kulture si bo med drugim mogoče ogledati tudi gledališki predstavi v mariborskem lutkovnem gledališču in v Mini teatru v Ljubljani, na gradu Negova bo na ogled fotografska razstava o življenju judovskih beguncev v Šanghaju, v Murski Soboti bo predavanje o življenju Judov v Prekmurju.
"S prirejanjem tovrstnih kulturnih dogodkov, tudi na izvirnih lokacijah, kot sta mariborska in lendavska sinagoga, skrbimo tako za promocijo kot za ohranjanje judovske dediščine,"
…dodaja Marjetka Bedrač iz mariborske Sinagoge, kjer bo to nedeljo dan odprtih vrat z vodenimi ogledi po razstavi Ognjeni zvitki priznanega izraelskega grafičnega oblikovalca in umetnika Dana Reisingerja.