Nekdanji župan Andrej Fištravec bo za največ eno leto kot v. d. ravnatelja prevzel vodenje Dijaškega doma Maribor. Foto: BoBo
Nekdanji župan Andrej Fištravec bo za največ eno leto kot v. d. ravnatelja prevzel vodenje Dijaškega doma Maribor. Foto: BoBo

Vodenje Dijaškega doma Maribor bo kot vršilec dolžnosti prevzel nekdanji mariborski župan Andrej Fištravec. Sinoči so izbiro soglasno potrdili člani sveta zavoda, potem ko je nekdanja ravnateljica Ksenija Javševec odstopila. Dijaški dom namerava ministrstvo za izobraževanje postopno ukiniti, k njemu pa pripojiti Center za sluh in govor, ki že zdaj v njegovih prostorih izvaja osnovnošolsko izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.

Vodenje Dijaškega doma Maribor Andrej Fištravec vidi kot izziv, saj gre za področje mladih, na katerega je bil vezan tudi večji del njegove poklicne poti. Kot pravi, so ga h kandidaturi povabili člani sveta zavoda, po premisleku pa je dal soglasje.

Položaj bo prevzel predvidoma do 1. marca, kot je napovedal, pa si bo prizadeval, da doma ne bi zaprli. V njem biva le 60 dijakov, prostora pa je za 320. Fištravec si želi prostore napolniti z različnimi programi in dejavnostmi za mlade: "Pri tem je pomembno je, da bi ustanovitelj uvidel, da obstajajo še druge možnosti. In če bodo iskali druge možnosti, bi bil naš naslednji korak, da vendarle opravimo vpis za prihodnje šolsko leto."

Prostore Dijaškega doma že zdaj uporablja mariborski Center za sluh in govor, ki mu jih želi ministrstvo za izobraževanje v celoti prepustiti. Zdaj v njih izvajajo osnovnošolsko izobraževanje za otroke s posebnimi potrebami od 3. do 9. razreda; skupno je v domu 22 oddelkov šole, ostale dejavnosti pa izvajajo na sedežu v Vinarski ulici. Tudi direktor Centra Samo Rumež načrtov o pripojitvi ne podpira: "Želimo si take rešitve, da bi zavod lahko deloval na eni lokaciji, kjer bi izvajali tako vzgojno-izobraževalno kot zdravstveno dejavnost."

Tako je v elaborat, ko ga je bilo treba poslati na šolsko ministrstvo, zapisal, da pripojitev ali združitev dveh tako različnih zavodov vidijo kot neprimerno in nesmiselno potezo.

Na ministrstvu prejeta elaborata še preučujejo in uradno za zdaj še vztrajajo pri načrtih. Tako v Domu kot v Centru za sluh in govor pa upajo, da jih bodo spremenili in za Center našli drugo, ustrezno stavbo, kjer bi lahko izvajali vse svoje dejavnosti.