Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem UKC se trenutno zdravi 13 obolelih za koronavirusom, med njimi so trije v intenzivni negi, od tega dva na respiratorju. Razmere so za zdaj obvladljive, v tednu dni pa pričakujejo drugi val in več obolelih, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Dostop imajo do vseh zdravil, ki so v uporabi po svetu, tudi do poskusnega, remdesivir, primanjkuje pa jim zaščitne opreme.

Tudi v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru se povečuje število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, in se bo v prihodnjih dneh še bolj. Direktor Vojko Flis: "V tem trenutku so razmere v UKC Maribor še obvladljive in ni pretiranih skrbi, vprašanje pa je, kaj bo čez teden dni."

Takrat namreč pričakujejo drugi val porasta števila obolelih, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. V mariborskem UKC-ju zaščitne opreme še vedno primanjkuje, zlasti za intenzivno nego. "Sprva smo imeli zaščitne opreme dovolj, nato pa smo jo začeli posojati, saj so bili nekateri naši kolegi po Sloveniji še v večji stiski od nas," pojasnjuje Flis in dodaja, da jim zalog od prejšnjega tedna ni uspelo obnoviti oziroma ni bilo nobenih novih dobav.

"Dodatne respiratorje smo naročili že pred dvema mesecema in še niso dobavljeni. Za današnje potrebe jih imamo dovolj, ne vemo pa, kako bo čez teden dni," dodaja Flis.

Prav tako si Flis želi, da bi bil nadzor nad samoizolacijo tistih, ki se zdravijo doma, ostrejši, da bi tudi tako preprečili širjenje okužb: "Ena od možnosti je namestitev v karanteno, druga možnost je nadzor prek t. i. pametnih ur, s pomočjo katerih bi bili prepričani, da se te osebe res ne gibajo zunaj. Možnosti, ki jih še nismo izkoristili, je veliko, za zdaj pa se zanašamo na to, da se ljudje držijo navodil."

Pri nas in v Evropi po ocenah strokovnjakov epidemija še ni dosegla vrhunca, zato je pomembno, da se vsi držimo pravil in omejimo ali preprečimo svoje socialne stike, opozarjajo pristojni.