Foto: Simbolična slika. Foto: BoBo
Foto: Simbolična slika. Foto: BoBo
Foto: Aleš Ciringer. Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Aleksander Ogrizek in Andreja Katič. Foto:BoBo

Na mariborskem delovnem sodišču se je končala glavna obravnava v primeru tožbe poklicnega gasilca in predsednika Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije . Ta od svojega delodajalca, Gasilske brigade Maribor, zahteva povrnitev neplačanih nadomestil za prehrano med nočnim delom.

Po oceni Ogrizka mu Gasilska brigada Maribor dolguje za 1400 evrov neplačanih nadomestil za obdobje zadnjih desetih let. Zakonodaja je jasna, pravi, a jo vpleteni razlagajo vsak po svoje.

"Dogajajo se skoraj nenormalne zadeve. Žal. Ne gre za velike vsote, ampak to je vsaj nekaj za slovenskega poklicnega gasilca. To je 12 evrov na mesec," pravi Ogrizek.

Zaslišali so tudi sodnega izvedenca, že drugega, saj se stranki ne strinjata glede postopka izračuna dolga. Odprto ostaja tudi vprašanje, ali je v dodatke po letu 2012 posegel zakon za uravnoteženje javnih financ. Direktor mariborske gasilske brigade Aleš Ciringer.

"Trije izvedenci so podali tri različne izračune, tako da ne vem, če je znesek res 12 evrov. Kot direktor sem dolžen spoštovati odločbo sodišča druge stopnje, ki je ugotovilo, da je ZUJF posegel tudi v ta dodatek, zato ga ne smem izplačevati," je prepričan Ciringer.

Ogrizek še pravi, da ni edini oškodovani. Dodatke po njegovem ustrezno izplačuje le en gasilski zavod v državi – trboveljski. Zato upa, da bo zanj ugodna sodba pomagala do pravice tudi drugim gasilcem. Sindikat je podobne tožbe vložil tudi v Krškem in Ljubljani. V Krškem so jo dobili, a je bila vrnjena v ponovno sojenje zaradi proceduralnih napak. Mariborsko delovno sodišče bo sodno odločbo izdalo v roku 30 dni.