Glavnina božično-novoletnega dogajanja v Mariboru bo letos potekala na prenovljenem Glavnem trgu, kjer načrtujejo postavitev božično-novoletnega sejma. Prireditelji novoletnih vsebin preigravajo različne scenarije programa Čarobnega decembra in Vilinskega mesta, ki ga bodo morali prilagoditi epidemiološki sliki.

Priprave na letošnji Čarobni december so v polnem teku, velikim koncertom so se že odpovedali, pri snovanju programa pa budno spremljajo epidemiološko sliko, razlaga Neva Pipan iz mariborske občine. Glavni trg bo letos torej osrednji prireditveni prostor, ki bo, če bo koronska situacija dopuščala, tudi prizorišče uličnega gledališča, dogajanje pa se bo raztezalo do Vodnikovega trga in po Koroški cesti: »Trg Leona Štuklja letos dobiva novo vsebino. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo tam postavili drsališče in velik snežni tobogan, ki bo letošnja novost.«

Pipanova dodaja, da naj bi se na Rotovškem trgu predstavljali rokodelci. Prižig prazničnih lučk načrtujejo 27. novembra, letos naj bi bile mestne ulice in trgi še posebej skrbno okrašeni. Podobno kot na mariborskem zavodu za turizem in občini tudi v Vetrinjskem dvoru Narodnega doma razpravljajo o različnih scenarijih, ki jih bodo morali sproti prilagajati koronski situaciji. Producent vsakoletnega Vilinskega mesta Marko Brumen: »Vsebine smo poskušali razviti tako, da si jih bo mogoče ogledati skozi družinski sprehod po mestu. Več bo namreč postavitev in instalacij v samem centru mesta. Večjih delavnic za otroke ne bo.« V vsakem primeru bodo pripravili manjše koncerte, v najmanj ugodnem si jih bodo obiskovalci lahko ogledali po spletu.

Protikoronskim ukrepom prilagojen praznični program bo znan v roku 14-ih dni, takrat pa bodo lahko tudi predstavili realne stroške njegove izvedbe, še pojasnjujejo na občini.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat