Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mariborski svetniki so na prvi dopisni seji v februarju potrdili letošnji poslovno finančni načrt Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, ki bo leto končal s primanjkljajem. Tudi v tem letu bodo izvajali aktivnosti za gradnjo stanovanj z mlade družine na Taboru, pomemben vir prihodkov pa ostaja prodaja dotrajanega premoženja na javnih dražbah.

Direktorica mariborskega Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Irena Španinger je pojasnila, da ob nekaj manj kot 5,4 milijona evrov prihodkov in skoraj 5,9 milijonskih odhodkih pričakujejo manko okrog 500 tisoč evrov: »Lani smo zaključili z velikim plusom, okrog 2 milijona evrov. Že v lanskem letu smo začeli določene projekte, ki zaradi epidemije covid-a 19 niso bili dokončani in glede na to se pričakuje takšen rezultat v letošnjem letu«.

Medtem ko je projekt stanovanj za mlade na območju bivših prostorov Mestne četrti Koroška vrata še v povojih, pa bodo nadaljevali postopke za gradnjo do 60 tržnih stanovanj za mlade v Dvorakovi ulici. »Načrtujemo po časovnici izvedbo arhitekturnega natečaja za izbiro projekte rešitve, do konca leta pa naj bi uspeli tudi s spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta«, je razkrila Španingerjeva in dodala, da so planirane tudi obnove stanovanj in stavbnega pohištva, sredstva pa bodo pridobili tudi s prodajo dotrajanih lastniških enot. Prodali bodo vsaj 16 stanovanj in 2 stavbi s stavbnim zemljiščem.

Načrtujejo tudi kadrovske okrepitve s ciljem prevzeti upravljanje desetih objektov sklada. Ob tem je direktorica mariborskega Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada še izpostavila, da občinskega denarja za gradnjo neprofitnih stanovanj ni, upe pa polagajo na novelo stanovanjskega zakona, ki predvideva višje neprofitne najemnine in posledično več denarja za gradnjo novih stanovanj.