Večina galerij in muzejev na Štajerskem koncu jutri ponovno odpira vrata za obiskovalce, tudi Umetnostna galerija Maribor, druga, manjša razstavišča v mestu in mariborski Pokrajinski muzej. Muzej narodne osvoboditve Maribor pa bo zaradi sanacije posledic potresa na stavbi svoje razstave odprl v sredo.

V Pokrajinskem muzeju Maribor so ponovnega odprtja veseli, saj kot pravi njegova direktorica Mirjana Koren, muzeja brez obiskovalcev ni. So pa čas, ko je bil muzej zaprt, izkoristili med drugim za pripravo virtualnih vsebin, novih razstav in digitalizacijo: »Skupaj smo v tem času pripravili kar 42 pedagoških filmov, ki jih učitelji uporabljajo pri učenju od doma, pospešeno smo digitalizirali tudi naše predmete.«

Tudi direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga poudarja, da je njihov smisel, smisel umetnosti, kontakt s širšo javnostjo, zato upajo, da odprtje ne bo veljalo zgolj nekaj dni. Bodo pa tudi pri njih poskrbeli, da bo ogled varen: »Omejili bomo število obiskovalcev v prostoru, vsekakor razkuževali in izvajali vse varnostne ukrepe. Mislim, da ni razloga, da naših prostorov, tako kot muzejskih nasploh, kjer so velike površine, ne bi odprli.«

Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana prav tako pozdravlja odpiranje muzejev, a hkrati ocenjuje, da jim je dolgo obdobje zaprtosti prineslo velike posledice, predvsem na področju pridobivanja lastnih sredstev.

Mestna galerija Ptuj pa bo svoje razstavišče odprla šele 2. februarja, kajti pravkar so šele podrli razstavo Anke Krašna, za postavitev nove, to je razstave del slikarja Arijana Pregla, pa potrebujejo nekaj dni.

Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl