Foto: Radio Maribor/TV Maribor
Foto: Radio Maribor/TV Maribor

Po poročilih o tehničnih nepravilnostih obnovljenega srednjega bazena v kopališču pristan se je mariborska občina odločila za celovito revizijo gradbenega postopka, saj naj bi med deli prišlo do številnih nepravilnosti. Obnovo bazena je mariborska občina začela že v mandatu prejšnjega župana Andreja Fištravca. Datum odprtja so že večkrat prestavili, nazadnje na 15. december, zaradi najnovejših zapletov pa se spet odmika za nedoločen čas.

Puščanje na novo obnovljenega bazena, ki je med drugim dobil povsem novo nosilno školjko, strojno opremo in skakalnico, je le ena izmed več napak. Neuradno smo izvedeli, da naj bi težave povzročala tudi statika, prav tako naj bi napake segale vse do faze projektiranja.

Predstavniki investitorja - mariborske občine - in direktor Športnih objektov Maribor Tadej Mežnar pomanjkljivosti sicer še ne razkrivajo - to bodo storili po izdelavi celovite revizije gradbenega postopka, ki naj bi bila končana v preteklih dneh.

So pa potrdili, da se datum odprtja s 15. decembra odmika za nedoločen čas.

Z občine ob tem sporočajo, bodo izvajalca pozvali k odpravi napak. Ni sicer znamo, kakšne so možnosti uveljavljanja garancije. Kot pravijo, je garancija za dobro izvedbo del za bazensko školjko, ki jo je izvajalec občini predal 30. maja, že potekla. Uveljavljajo pa lahko garancijo za odpravo pomanjkljivosti, so še zapisali. Tako ostaja odprto vprašanje, ali bi se lahko 1,3 milijona evrov vreden projekt podražil.

Izvajalec projekta je gradbeno podjetje MarkoMark Nival, sicer znano tudi iz zgodbe z novim vrtcem v Pekrah, kjer so po predaji ugotovili več gradbenih napak. Podjetje naj bi po občinskih navedbah del napak na bazenu sicer že odpravljalo.

Kot je znano, so srednji bazen zaradi dotrajanosti zaprli leta 2014. V pristanu ves ta čas delujeta le olimpijski in otroški bazen, zaradi česar prihaja do prostorske stiske, Športni objekti Maribor pa po navedbah direktorja Mežnarja beležijo izpad prihodkov v višini med 90 in 100 tisoč evri letno.