Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

V Tednu splošnih knjižnic, ki se začenja danes, bo v vseh oseminpetdesetih splošnih knjižnicah potekalo bogato dogajanje za vse generacije. Osrednji dogodek bo na dan splošnih knjižnic, v sredo, v Mariboru in sicer v dvorani IZUMa, kjer bo Združenje splošnih knjižnic podelilo nagrade za najboljše projekte v knjižnicah.

Splošne knjižnice so izobraževalna in socialna stičišča in so najpomembnejše kulturne institucije v lokalnih skupnostih; njihovo poslanstvo je uveljavljanje kulture v njeni etični, socialni, gospodarski in politični razsežnosti, razvijanje informacijske pismenosti in vseživljenjsko izobraževanje celotne populacije. Knjižnice so zelo obiskane tudi dandanes, pravi direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak: »Knjižnice letno obišče kar deset milijonov obiskovalcev, to je toliko, kot če bi osemstokrat napolnili dvorano Stožice.«

V knjižnicah letno pripravijo 25 tisoč prireditev, vozi trinajst bibliobusov, tako da so v resnici blizu ljudem. Osrednjo prireditev bo v sredo v IZUMu gostil prav Maribor: »Združenje splošnih knjižnic prihaja k nam, v podporo Mariborski knjižnici v prizadevanjih za nove prostore,« dodaja Turjakova. Praznovanju bodo tri prireditve namenili tudi v Mariborski knjižnici: »Že 20. novembra bo v knjižnici Nova vas predavanje Marjana Vešnarja o gradovih med Pohorjem, Dravinjo in Dravo.« Prireditvi pa bosta tudi v enoti Selnica ob Dravi in pa v knjižnici Ruše, kjer bo potopisno predavanje.

V Mariborski knjižnici pa imajo še druge načrte: novo knjižnico načrtujejo v Račah, pripravljajo pa tudi projekt nove enote v Miklavžu na Dravskem polju.