Lutkovno gledališče Maribor na primer prek spletne povezave popelje v arhiv posnetkov predstav na spletnem portalu RTV Slovenija. Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor
Lutkovno gledališče Maribor na primer prek spletne povezave popelje v arhiv posnetkov predstav na spletnem portalu RTV Slovenija. Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor

Kulturno življenje se je v teh dneh preselilo na splet, a tudi tudi tam ni mogoče najti vsega, gledališke hiše, tudi SNG Maribor, namreč ne morejo omogočiti dostopa do vseh posnetkov predstav, saj jih obvezuje spoštovanje avtorskih pravic, ko pa lahko, to objavijo in povabijo na družbenih omrežjih. S sledenjem ponudbi kulturnih vsebin na spletu izkazujemo naklonjenost področju in ustvarjalcem ter ohranjamo kondicijo odnosa, nekateri ga celo šele vzpostavljajo.

Lutkovno gledališče Maribor na primer prek spletne povezave popelje v arhiv posnetkov predstav na spletnem portalu RTV Slovenija. V Slovenskem etnografskem muzeju so zaznali močan porast spletnih ogledov digitalnih vsebin, vnesli so tudi nekaj novosti, poleg akcije Koronski humor še akcijo Kdo sem v času pandemije. Direktorica Tanja Roženbergar: "Je zelo pomembno, da te izjave zberemo in ohranimo. Te izjave bodo imele pričevalno vrednost."

Tudi v Umetnostni galeriji Maribor vabijo k digitalnim vsebinam, na primer k ogledu razstave o življenju in delu umetnika Ivana Kosa, avtorja znamenite slike Deklica z oranžo in to prek portala museums.si, od koder lahko vstopate v vse slovenske galerije in muzeje. Ker je bila onemogočena otvoritev razstave Stroboskopske regresije fotografa Janeza Pelka v Fotogaleriji Stolp, jo lahko obiščete na spletu. Predsednik Društva Fotoklub Maribor Branimir Ritonja pravi, da so pripravili še več vsebin, "med drugim dokumentarni film o fotografiji Mariborskega kroga; na You Tube je vse skupaj."

Portal Biblos pa daje v brezplačno izposojo e-knjige uporabnikom slovenskih splošnih knjižnic. Eva Premk Bogataj: "Mi mamo na www.biblos.si vsak dan 5 tisoč ljudi obiska, vsak dan več."

Nekatere založbe pripravljajo spletne predstavitve novih knjig, kot na primer mariborska Založba Pivec, ki bo drugega aprila, na Mednarodni dan knjig za otroke in svetovni dan zavedanja o avtizmu, prek Facebooka predstavila knjigo Moj prijatelj Oli avtorice Mateje Tominšek Perovšek.