Mariborska Snaga še vedno opaža nedoslednost pri ločevanju odpadkov v gospodinjstvih, teh je več v večstanovanjskih stavbah oziroma tamkajšnjih ekoloških otokih. Zato so ta mesec uvedli svetovalni nadzor na terenu, kjer preverjajo vsebino zabojnikov z odpadno embalažo.

Danes je akcija potekala na Pobrežju v Mariboru. Delavci Snage so pregledali vsebino zabojnikov z odpadno embalažo in nato opravili analizo odpadkov v spremstvu inšpektorja Medobčinske službe. Irena Bartok iz Snage o ugotovitvah: »Ugotovili smo, da so bile tukaj različne vrste odpadkov, ki bi morale pristati med mešanimi komunalnimi odpadki in biološkimi odpadki.« V zabojnikih z odpadno embalažo je tako še zmeraj okoli 20 do 25 odstotkov smeti, ki tja ne spadajo.

Zdaj bodo tamkajšnje uporabnike na to opozorili z obvestilom na oglasnih deskah blokov, upajoč, da bo svetovalni nadzor dosegel podobne rezultate kot nedavni pri individualnih hišah, kjer so po obisku in nasvetih, tudi pohvalah in grajah, stanovalci začeli vzorno ločevati odpadke. »Lokacije, kjer bomo danes zaznali večje kršitve, bomo spremljali še nekaj časa. Če ta obvestila ne bodo zalegla, bo tudi Medobčinska inšpekcija odigrala svojo vlogo, tudi z različnimi prekrškovnimi postopki,« pravi Bartokova in izpostavlja, da nepravilno ločeni odpadki povzročajo dodatne stroške pri sortiranju. Ločevanje odpadkov je sicer boljše kot pred leti, a še vedno ni na zavidljivem nivoju, zato bodo nadaljevali akcije ozaveščanja in opozarjanja.

Snaga lani poslovala pozitivno, podražitve letos niso predvidene

Mariborska Snaga je navkljub oteženim pogojem dela lani poslovala pozitivno. O natančnih številkah vodstvo še ne more govoriti, saj bodo letno poročilo predstavili nadzornemu svetu, predvidoma 11. marca. Letos podražitve odvoza smeti niso predvidene. Lani je na poslovanje Snage vplivala zlasti epidemija, kar se nadaljuje tudi v letošnjem letu, pravi direktor Franc Dover: »V tem času je bilo kar nekaj odpovedi odvažanja odpadkov s strani pravnih oseb. Vemo, da sta se področji turizma in gostinstva nekako zaprli, se je pa na drugi strani povečala količina gospodinjskih odpadkov.« Lansko leto so tako zbrali okoli tri tisoč ton manj mešanih komunalnih odpadkov kot leto poprej.

V Snagi letos načrtujejo posodobitev dotrajanega voznega parka, zaključitev pilotnega projekta za proizvodnjo urbane zemljine v Selnici ob Dravi in posodobitev informacijskega sistema. Investicij bo letos za slaba dva milijona. Prav tako si želijo do konca leta pridobiti okoljevarstveno dovoljenje za podaljšan čas obratovanja sortirnice, izpostavlja Dover, saj želijo vzpostaviti večizmensko delovanje naprave za sortiranje mešanih komunalnih odpadkov, pa tudi mešane komunalne embalaže: »Verjamemo, da bi lahko tukaj presortirali polovico mešane komunalne embalaže, ki nastane v Sloveniji, torej okoli 60 tisoč ton.« Trenutna kapaciteta sortirnice za mešane komunalne odpadke znaša 170 do 180 ton na uro, za mešano komunalno embalažo pa sto ton.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal