Mariborska Snaga se pripravlja na urejanje zelenih oz. parkovnih površin v Mariboru, a zaradi epidemije koronavirusa bodo dela sprva potekala v okrnjenem obsegu. Ta teden bodo začeli urejati travnate zelenice.

Mariborska Snaga skrbi tudi za čiščenje in urejanje javnih utrjenih ter zelenih površin v mariborski občini, trenutno pa ta dela zaradi koronavirusa potekajo v okrnjeni zasedbi. Za čistočo ožjega in širšega dela mesta na utrjenih površinah trenutno skrbi manjša ekipa 13-ih ljudi, razlaga vodja Snagine službe za urejanje javnih površin Nenad Duvnjak in dodaja, da se pripravljajo na najnujnejša dela na zelenih površinah: »Začenjamo z urejanjem zelenic. V prvi fazi bomo poravnali krtine, nato pa bo sledila košnja.« Ob grmičevju in sezonskem cvetju bodo začeli odstranjevati plevel, ki se je že začel razraščati.

Obseg del, ki jih na javnih površinah opravijo ob takem času, je zaradi epidemije po oceni Duvnjaka okrnjen za tretjino. Precej zaposlenih, ki izvajajo ta dela, je trenutno na čakanju, saj so zaprte javne sanitarije, prav tako Snaga ne izvaja ravnanja podlog na otroških igralih, ker je njihova uporaba v času epidemije prepovedana. Tudi na drevesih v tej fazi ne načrtujejo posegov, ker niso tako nujna, še razlaga Duvnjak, a izpostavlja, da bodo kasneje nadoknadili zamujeno in izvedli načrtovane aktivnosti: »Načrtovali smo zasaditve sezonskega cvetja, košnjo trave, obrezovanje dreves in grmovnic ter odstranjevanje bele omele …« Prihodnji mesec nameravajo urediti gredice in zasaditi cvetice na Maistrovem trgu in mestnem parku.

Foto: Radio Maribor/Jože Kos Grabnar
Foto: Radio Maribor/Jože Kos Grabnar