Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Turizem na širšem območju Maribora se je zaradi grožnje koronavirusa znašel v negotovih razmerah. Hoteli so skoraj prazni, dober obisk pa beležijo ponudniki butičnih nastanitev. Praktično brez dela pa so turistični vodiči. Vsi se borijo predvsem za slovenske goste, ki izbirajo, kje bodo unovčili državne turistične bone.

Hoteli skoraj prazni, glampingi polni

Po podatkih Zavoda za turizem Maribor – Pohorje so bili mariborski hoteli junija zasedeni 16 – odstotno. Desetina gostov je unovčila turistični bon. Slaba zasedenost je predvsem posledica pomanjkanja tranzitnih gostov na poti do jadranske obale, ocenjuje Aleš Budja iz Kooperative hotelirjev Maribor, saj da Maribor še ni dovolj razvit kot samostojna destinacija.

Ponudniki butičnih nastanitev, kjer je bojazen pred okužbo manjša, pa so v povprečju zasedeni 70-odstotno, 60 odstotkov gostov pa je unovčilo bon. Lastnica glamping hišk Panorama v Visolah Alenka Mrzdovnik pravi, da je obisk odličen, njihove kapacitete pa polne. Goste najbolj privlačijo razvajanje, narava in obiski bližnjih mest.

Če k temu dodamo še 22-odstotno zasedenost pohorskih nastanitev, je bilo junija polnih 35-odstotkov postelj na širšem območju Maribora.

Prizadeta so tudi turistična vodenja

Zavod za turizem jih je od začetka aprila izvedel le 4 - lani v tem obdobju 149. Pomanjkanje tujcev je nekatere vodiče pahnilo v ekonomsko stisko, smo izvedeli. Društvo Rajzefiber, ki prireja tematske sprehode, pa je našlo novo občinstvo - vodenj se zdaj udeležujejo predvsem Mariborčani. O slabem obisku poročajo tudi nekateri prireditelji kulinaričnih vodenj.