Foto: BoBo
Foto: BoBo

Univerzitetni klinični center Maribor je konec junija beležil dobrih 200 tisoč evrov presežka odhodov nad prihodki, kar je precej manj kot ljubljanski klinični center, kjer so imeli ob polletju 8-milijonsko izgubo. S poslovnim rezultatom so v mariborski bolnišnici, kot so poudarili na včerajšnji seji sveta zavoda, zadovoljni. Skrbi pa jih odpadanje nekaterih nujnih investicij v prostore in opremo, za katere pa ministrstvo kljub obljubam ne najde denarja.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so letos načrtovali za okoli 20 mio evrov najnujnejših vlaganj, od tega naj bi polovico denarja za investicije prispevala država. A so prejšnji teden prejeli obvestilo ministrstva, "da je pet investicij, ki so bile naša prioriteta, jih ne bo mogoče realizirati v letošnjem letu in da v letošnjem letu ni sredstev za te investicije," pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin. Ob tem izpostavlja selitev oddelka za pljučne bolezni s Pohorja, klimatizacijo operacijskega bloka, ureditev in prenovo centralne bolnišnične kuhinje, oddelka za infekcijske bolezni in pediatrije. Seznam je še veliko daljši, pravi strokovni direktor: "Kar zadeva investicije v zdravstvo, si zelo želimo, da bi sistem podeljevanja sredstev bil dodelan, jasen in transparenten."

Svet zavoda z zavrnitvijo investicij na ministrstvu ni seznanjen, je bil kritičen predsednik Ljubo Germič, in dodal: "V vsakem primeru pa bo svet naredil vse, da program investicij pelje čim boj uspešno." Kot bolnišnica uspešno pelje sanacijski program. V poldrugem letu so uspeli izgubo zmanjšati iz 4 milijonov evrov na 200 tisočakov. Direktor Vojko Flis: "Konec leta pričakujemo, da bomo poslovali v črnih številkah. Na področju investicij in sodobne opreme pa nas čakajo še številni izzivi, s katerimi se spoprijemamo in upam, da jih bomo uspešno rešili."

Medtem pa z ministrstva odgovarjajo, da investicije izvajajo glede na izkazane potrebe in prioritete, ki jih posredujejo zdravstveni zavodi.