Trenutno se predvaja:
Maribor 15
20. februar 2020 ob 16:36 Maribor Novice

"Mladi naj razprejo krila"

Na Prvi gimnaziji Maribor praznujejo 170-letnico delovanja s pestrimi dogodki, danes jih je obiskal predsednik republike Borut Pahor
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Prva gimnazija Maribor praznuje letos 170-letnico delovanja. Jubilej bodo zaznamovali s pestro paleto različnih dogodkov. Uvod v praznovanje je bil za sedanjo generacijo gimnazijcev posebej slovesen, saj jih je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor in se z njimi ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije pogovarjal o vprašanju, kako vidijo Slovenijo čez 30 let.


Mladi na mariborski Prvi gimnaziji so zazrti v prihodnost, kar jih navdaja deloma z optimizmom, deloma s strahom, saj še ne vedo, kaj bodo študirali, kje se bodo zaposlili, kje živeli in še mnoga druga vprašanja jim rojijo po glavi. Tudi predsedniku republike Borutu Pahorju so zastavili precej vprašanj o položaju Slovenije v svetu, podnebnih spremembah, o trajnostnem razvoju in gospodarstvu. »V gospodarstvu zagotovo zaostajamo manj, kot smo leta 1990. To me navdaja z optimizmom,« pravi Borut Pahor. »Trajnostni razvoj ni modna muha, je nujnost in postaja poslovno profitabilen, vzdržen in menim, da je Slovenija kot narejena za ta tip družbenega, gospodarskega in tehnološkega razvoja,« je med drugim dejal predsednik. Skratka - tako kot se zdi, nam je prihodnost pisana na kožo, dodaja predsednik, in mladi lahko razprejo krila.

Skupaj za splošno blaginjo
»Naše skrbi so morda zdaj malce umirjene, saj nam je predsednik podal optimističen pogled na leto 2050. Opozoril nas je, da bo prihodnje obdobje zelo težko in da bi se v Sloveniji morali skupaj truditi, da ustvarimo splošno blaginjo,« pravi dijak Luka Držić. Tudi z drugimi dogodki bodo na Prvi dostojno zaznamovali visoko obletnico, ob koncu marca s koncertom pevskih zborov klasičnih gimnazij, aprila s festivalom dijaške ustvarjalnosti Primafest, pa še s 170-imi zgodbami na spletni strani.
»Za naše sedanje generacije je srečevanje z različnimi ljudmi priložnost, da si ustvarijo mnenje o njih in njihovih karierah, po drugi strani pa je srečevanje z nekdanjimi dijaki možnost, da se s spoštljivostjo ozremo nazaj v zgodovino naše šole,« pravi ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh