Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Ta teden zaznamujemo evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu. Po zaslugi presejalnega programa ZORA, ki ga v Sloveniji izvajamo od leta 2003, se je število primerov novoodkritega tovrstnega raka prepolovilo. Še vedno pa zlasti na severovzhodu države odziv na program ni takšen, kot bi si želeli. Izziv ostaja tudi zagotavljanje visoke precepljenosti proti okužbi s HPV. Ta se je lani med deklicami spodbudno povečala, stroka pa si prizadeva tudi za brezplačno cepljenje dečkov.

Letno zboli v Sloveniji okoli tisoč bolnic za predrakavimi spremembami, ki jih je mogoče uspešno pozdraviti. Okoli 120 bolnic letno pa zboli za invazivno obliko raka in jih 30-40 odstotkov med njimi tudi umre. Zato, tako vodja Klinike za ginekologijo v UKC Maribor Iztok Takač: "...mi, ki se vsak dan bavimo z bolnicami in zdravljenjem te zelo zahrbtne in nevarne bolezni, ki je tudi v velikem deležu smrtna, apeliramo na to, da bi se ženske odzivale na vabila, ki jih dobivajo iz državnega programa."

Zlasti v severovzhodnem delu države je odzivnost, po ocenah Takača slaba, med 60-70 odstotna. Ob tem, kot ugotavlja predstojnica Oddelka za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk v UKC Maribor Maja Pakiž: "V zadnjem času v mariborski regiji ugotavljamo precej pomislekov med mladimi ženskami glede zdravljenja predrakavih sprememb in tudi pogostega izogibanja zdravljenju. To zna biti v kratkem času tudi mogoče problem."

Tudi odziv na cepljenje, s katerim lahko nastanek raka skoraj 100-odstotno preprečimo, je na severovzhodu države manj kot 50 odstoten, a Pakiževa dodaja: "Zagotovo vemo, da cepljenje vsaj 10 let ščiti pred okužbo. Za dlje bo treba še malo počakat, ker gre za relativno novo cepljenje, ampak prve raziskave kažejo, da bi znalo biti kar dolgoročno."

Poleg brezplačnega cepljenja za dekleta naj bi bilo prihodnje leto na voljo tudi enako cepljenje za dečke. Po zagotovilih stroke pa bi lahko s cepljenjem proti okužbi s HPV in rednimi ginekološkimi pregledi preprečili skoraj vsak nov primer tega raka v Sloveniji.