Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič
Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič

Ptujsko turistično-kulinarično ponudbo bodo odslej ob nedeljah popestrile pokušine vina v vinski kleti na ptujskem gradu. Uredili so jo že pred več kot desetletjem in v njej pripravljali pokušine po dogovoru. Odslej pa bo najboljša vina Slovenskih goric in Haloz na ptujskem gradu mogoče poskusiti vsako nedeljo popoldne.

Ljubiteljem vina bodo v prijetno ohlajeni grajski kleti odslej ponujali nagrajene souvignone, chardoneye, rizlinge, šipone in celo penine, pravi vinogradnik in vinar Matej Rebernišek:''Na degustacijah imamo vina, ki so med najboljšimi na grajskem ocenjevanju in so dosegla zlata priznanja,'' še dodaja Rebernišek.

Predsednik Društva Kastali Ptuj Rado Škrjanec pa pravi: ''Degustacije smo predvideli ob nedeljah od 14. ure ure dalje, po kosilu, ko ljudje gredo na sprehode in obiščejo grajski grič.''

Dodaja tudi to, da bo v kleti, kjer si je že mogoče ogledati tako zbirko vin kot vinogradniško opremo, ob degustaciji predstavil še zgodovino vinogradništva na ptujskem. ''Najobsežnejši del pokušine je pravzaprav zgodovinski del, ko predstavimo zgodovino vinogradništva in vinarstva od železne dobe Keltov pa vse do današnjega dne in moram reči, da temu ljudje izredno pozorno prisluhnejo,'' razlaga Škrjanec.

Etnolog Andrej Brence pa pravi, da ga veseli, da na ptujskem gradu poteka vedno več vinsko-kulinaričnih dogodkov. ''S tem se dviguje tudi raven vinske kulture pri nas,'' pojasnjuje Brence.