Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo

Mariborske zdravstvene in varstvene ustanove se pripravljajo na uvedbo obveznega testiranja zdravstvenih delavcev s hitrimi antigenskimi testi na COVID-19. Začetek obveznega testiranja je bil sprva predviden za minuli ponedeljek, a so ga zaradi obsežnosti in s tem povezanih logističnih težav prestavili na 7. december.

V UKC Maribor so poskusno testiranje s hitrimi testi začeli že pred mesecem in pol. Zanesljivost testov je različna, trenutno preizkušajo dva, pravi predstojnik urgentnega centra Gregor Prosen: "Iščemo ravnotežje med dostopnostjo, ceno, hitrostjo in seveda testnimi značilnostmi. Moram pa opozoriti javnost, da to seveda niso testi za evro in pol ali kakšne podobne smešne cene. Kot že rečeno - malo denarja, malo muzike."

Cena testov, ki jih kupujejo ustanove same in jih država sofinancira do višine 9 evrov, zato ne bo nepomembna spremenljivka.

V mariborskem zdravstvenem domu so poskusno hitro testiranje že začeli, a bodo vsak sum okužbe preverjali še s klasičnim testom. Večjih težav za zdaj ne pričakujejo.

Drugače je v nekaterih domovih za starejše. Za največjega v državi, mariborski Dom Danice Vogrinec, bo zalogaj prevelik, zato bo za pomoč prosil mariborski zdravstveni dom. Takšno pomoč predvideva tudi odredba, ki naj bi jo v kratkem sprejelo ministrstvo. Vodja zdravstvene nege v zdravstvenem domu Aleksander Jus: "Tako na ministrstvu kot tudi v domovih se morajo zavedati, da smo z delom in s testiranjem in vsem ostalim delom obremenjeni tudi v zdravstvenih domovih. Nekako pa bomo skušali seveda s skupnimi močmi prilagoditi in organizirati tovrstna testiranja."

Teste bodo kupovali domovi sami. Ker pa državna refundacija prihaja z zamikom, se v Domu Danice Vogrinec in Domu pod Gorco bojijo likvidnostnih težav.