Nova Zdravstvena postaja Tabor v Mariboru bo dražja, kot je bilo načrtovano, za novo Zdravstveno postajo Tezno pa je še v teku arhitekturni natečaj – ta objekt bi lahko postavili do sredine leta 2023, a finančna konstrukcija še ni dorečena.

Nova zdravstvena postaja Tabor bo dražja, kot je bilo načrtovano, pravi mariborski župan Saša Arsenovič. Po njegovih besedah bi stala po trenutnih ocenah namesto prvotne ocene 4,2 milijona evrov 6,8 milijona evrov. Kot pravi direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Jernej Završnik, naj bi do podražitve prišlo zaradi razmer na trgu: »Pač je to vedno odvisno od doseganja cen na samem tržišču. Na žalost se v zadnjem času dogaja, da so za projekte, ki so skrbno pripravljeni, potem cene izvajalcev višje od predvidenih cen posameznih projektov.« Dodaja še, da se je rok za oddajo dokumentacije nekoliko podaljšal, a pri izvedbi zaradi tega ne pričakuje zamud, in tako naj bi to zdravstveno postajo zgradili do pomladi leta 2022.

Za Zdravstveno postajo Tezno pa je zdaj v teku arhitekturni natečaj, in bi zmagovalno rešitev lahko dobili, kot ocenjuje Završnik, do konca tega leta. Za ta projekt trenutno ni zagotovljenega državnega denarja ali sredstev iz drugih virov, a mariborski župan upa, da bodo denar le zagotovili: »Epidemija je pokazala, kako pomembno je primarno zdravstvo, zato upam, da bomo uspeli najti vire za postajo, tako da bi jo lahko začeli graditi najkasneje v začetku leta 2022.« Tudi Završnik upa, da bo denar za okoli 9 milijonov evrov vredno zdravstveno postajo na Teznu zagotovljen; tako bi lahko bila zgrajena sredi leta 2023, tja pa naj bi umestili tudi programe centra za duševno zdravje odraslih in otrok.

Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor
Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor