Zasvojenosti mladih je veliko vrst, zato je naša prva skrb reševati te probleme, je bilo slišati na današnjem 17. strokovnem posvetu Mladi in kriminal. 230 predavateljev in slušateljev iz vse Slovenije je govorilo o drogah, alkoholu in tudi novodobni zasvojenosti z internetom in računalniškimi igricami, čemur so mladi izpostavljeni že skoraj od zibelke.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Pasti in izzivov, pred katerimi stoji današnja mladina, je veliko, zato je pomembno, da v boju z zasvojenostjo sodelujejo različne strokovne službe in tudi starši. »Ko sem pred leti prišel v ambulanto, je bilo 95 odstotkov zasvojenih z alkoholom in drogo, danes pa imamo petdeset odstotkov nekemičnih zasvojencev, torej pretirana in nepravilna uporaba nove tehnologije in pa petdeset odstotkov zasvojenih s substancami.« pravi Miha Kramli iz Zdravstvenega doma Nova Gorica. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje: »Kar se tiče uporabe alkohola - opažamo zmanjševanje razlik med spoloma, trendi pri fantih ostajajo enaki, pri dekletih pa opažamo porast.«

Cilj tovrstnih posvetov je, da bi več govorili o negativnih plateh odraščanja ter predstavili te probleme različnim strokam: »Veliko je slišati o legalizaciji marihuane, o zdravilnosti marihuane, toda tudi zdravila ne vzameš vsak dan in za vsako reč,« pravi kriminalistična inšpektorica Policijske uprave Maribor Simona Lilek in dodaja, da so mladi in celo njihovi starši hitro zavedeni na nepravo pot. Pri zasvojenosti mladih je najprej treba odkriti vzrok:
»seveda imamo v domovih vrsto aktivnosti, tako na športnem kot na kulturnem področju, kamor jih skušamo vključevati,« pravi ravnateljica Dijaškega doma Maribor Ksenija Jauševec, ki dodaja, da si pri tem želijo mladostniške samoaktivnosti.