Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

V občini Lovrenc na Pohorju je ena oseba potrjeno okužena z novim koronavirusom. Tudi tam izvajajo vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, lokali so zaprti, večji dogodki odpovedani. Medtem pa pomoč na domu v najnujnejših primerih poteka nemoteno.

Tudi v Lovrencu na Pohorju izvajajo vse ukrepe, določene s strani države, aktivirali so tudi štab civilne zaščite, ki stanje nadzoruje. V občini imajo en primer potrjene okužbe s koronavirusom, pojasnjuje župan Marko Rakovnik: "Ljudje se dejansko zelo strogo držijo zapovedanih ukrepov in nekih večjih težav v kraju ne beležimo. Imamo en primer virusa potrjenega pri občanu."

Prav tako normalno poteka tudi pomoč na domu: "Ljudje sami vzpostavljajo kontakt z izvajalci storitve in sestre obiskujejo te krajane zgolj v najnujnejših primerih."

Ker je v tem času več ljudi doma, tudi lažje sami poskrbijo za svojce, sicer pa je kljub temu poskrbljeno tudi za dostavo živil iz trgovine ali zdravil iz lekarne, ko je to potrebno. Zaščitnih kirurških mask imajo v Lovrencu na Pohorju zaenkrat dovolj, pojasnjuje župan Marko Rakovnik: "Te maske smo po prioritetnem vrstnem redu razdelili tistim inštitucijam, ki smo jih dolžni oskrbet, to, kar je ostalo pa načrtujemo za oskrbo prostovoljcev."

Z registracijo na občinski spletni strani se lahko občani naročijo na obveščanje preko elektronske pošte ali sms sporočil, kar se je izkazalo še posebej dobrodošlo v času epidemije. "Imamo osebo, ki oskrbuje občane s takšnimi potrebnimi informacijami, če so pa še kakšna druga vprašanja, pa se klic sprejme, zabeleži, poiščejo odgovori in potem sledijo jasna navodila nazaj," še pravi Rakovnik.

V Lovrencu na Pohorju pa obenem že iščejo načine, na katere bi lahko pomagali obrtnikom in podjetnikom, ki so zdaj ostali brez dohodkov.