Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Predstavniki mariborske občine so razkrili podrobnosti festivala Čarobni december, katerega stroški bodo okoli 190.000 evrov. Ob tem so napovedali tudi rešitev za 27 tisoč plastičnih kozarcev za občinske prireditve s potiskom motivov Maribora, na katere so bile v preteklosti kritike zaradi stroškov in neekološkosti. Čarobni december pa prinaša spremembe tudi za integrirano tržnico na Trgu Svobode.

Kot je že znano, bodo za praznično vzdušje v Mariboru skrbeli domači in tuji izvajalci, kot sta skupina Big Foot Mama in Tony Cetinski, didžeji, videokoncerti in stand up komiki. 20 gostincev bo ponujalo lokalno hrano in pijačo, Zavod za turizem Maribor - Pohorje pa bo pripravil sejemsko ponudbo. Na bližnjem Trgu Svobode bo mogoče drsati vse do konca februarja, za otroke pa bodo tam uredili izobraževalno igrišče, pravi Neva Pipan z mariborske občine. Otroci bodo z guganjem na gugalnicah proizvajali elektriko, ki bo prižgala luči, s tem pa se bodo učili o okolju prijaznem pridobivanju energije.

Bogat program Vilinskega mesta

Otroci bodo tudi letos dobrodošli v Vilinskem mestu v Vetrinjskem dvoru, kjer program pripravljajo Narodni dom Maribor, društvo Hiša in zavod Mars. Otrokom bodo ponudili varstvo in zanimive delavnice, pravi vodja Urška Košica. Pripravili bodo vsebine na temo uporabnih, likovnih in novomedijskih umetnosti, etnologije, starih obrti, literature, uličnega gledališča, plesa, filma in glsabe.

Kot je v navadi pa bodo ulice popestrili z uličnim gledališčem Ana Mrzla Mariborska in uličnimi svetlobnimi postavitvami Lumina.

Znebili se bodo kozarcev
Mariborska občina se bo med festivalom znebila 27.000 plastičnih lončkov z motivi Maribora, ki jih je uporabljala na občinskih prireditvah. Odkupili naj bi jih gostinci, ki jih bodo prodajali kot spominke, občina pa bo sredstva podarila v dobrodelne namene.

Integrirana tržnica se bo preselila

Festival prinaša tudi spremembe za integrirano tržnico na Trgu Svobode. Zaradi postavitve drsališča se do konca februarja seli na osrednjo mariborsko tržnico, po občinskih zagotovilih pa se bo nato vrnila na dozdajšnjo lokacjo.

Podroben program je objavljen na spletni strani Zavoda za turizem Maribor - Pohorje: https://www.visitmaribor.si/si/kaj-poceti/dogodki-in-prireditve/vsi-dogodki-in-prireditve/6488-