Trenutno se predvaja:
Maribor 7
5. februar 2019 ob 15:30 Maribor Novice

Občinski razpisi vsako leto prepozno

Tokrat je ovira nesklenjena pogodba z izvajalcem informacijskih storitev za izvedbo e-razpisov

Mariborske nevladne organizacije, samostojni kulturni delavci in športna društva so nezadovoljni zaradi poznega objavljanja občinskih razpisov, na katerih lahko kandidirajo za sofinancerska sredstva. Že nekaj let pogodbe dobivajo šele sredi leta, projekte lahko izvajajo šele jeseni. Od nove mestne oblasti pričakujejo, da bo spremenila to prakso.

Pozno objavljanje razpisov je značilnost mariborske občine, v drugih, primerljivih mestnih občinah jih izpeljejo zgodaj, pojasnjuje vodja Stičišča nevladnih organizacij Podravja Bojan Golčar: "V Ljubljani so vsi postopki že končani, razpise za letos so objavili že lani oktobra. V Celju in Kopru, ki sta primerljivi mestni občini, so postopki v zaključni fazi."

V Mariboru pa se nevladniki zaradi poznega objavljanja občinskih javnih razpisov soočajo pri delovanju s številnimi težavami. Tudi neprofitni zavod Pekarna Magdalenske mreže, ki izvaja številne projekte s področja kulture in mladine. Direktorica Urška Breznik pojasnjuje, da ne morejo načrtovati aktivnosti, v negotovosti so zaposleni, pozno pridobivanje občinskih sredstev pa jim otežuje tudi kandidiranje za državna in evropska sofinancerska sredstva.

Samostojna kulturna delavka Tanja Cvitko razlaga, da večino leta dela prostovoljno: "Polovico leta ali celo tri četrtine zalagamo, živimo od ničesar in upamo na drobtinice z občinske mize."

Ali bo letos, ko ima mariborska občina novo vodstvo, kaj drugače? Na občini pojasnjujejo, da imajo pripravljene razpise za programe in projekte na področju kulture ter dejavnosti mladinskih centrov in za mladinske projekte. Objavili pa jih bodo lahko, ko bo podpisana pogodba z izvajalcem informacijskih storitev za izvedbo e-razpisov.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh