Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav so gospodarske družbe v Podravju lani nadaljevale s pozitivnimi trendi poslovanja in v marsičem opazno izboljšale svoje poslovne izide, še vedno precej zaostajajo za državnim povprečjem. Med drugim za desetino pri plačah, za več kot petino pri dodani vrednosti in za tretjino pri prihodkih na zaposlenega. Štajerski gospodarstveniki opozarjajo tudi na posledice ohlajanja gospodarstva, ki se že konkretno kažejo v zmanjšanju naročil.

8300 gospodarskih družb podravske statistične regije je lani ustvarilo 9,6 milijarde prihodkov, kar je za 9-odstotkov več kot leto prej. Za enak delež je porasla tudi prodaja na tujih trgih, za 7 odstotkov je bila višja ustvarjena dodana vrednost. A ta, kot izpostavlja Andreja Terbuc Munda iz Ajpesa: »Neto dodana vrednost kljub temu, da je bila najvišja v zadnjih 5-ih letih, pa je še vedno za 20 odstotkov nižja od slovenskega povprečja.« Celo najnižji po letu 2012 je tudi doseženi neto čisti dobiček podjetij: »Tako da je neto čisti dobiček znašal 271 milijonov evrov, kar je za 9-odstotkov manj kot leto prej, « pravi Terbuc Munda.

Prednjači pa Podravje pri samostojnih podjetnikih, ki se po uspešnosti uvrščajo na drugo mesto med slovenskimi regijami. Kar ni slučajno, ocenjuje predsednik Obrtno podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko: »Pri tem predvsem mislim na to, da se veliko podjetij v tem segmentu obrača na tuje trge, večji del med njimi na nam najbližjega - avstrijskega, veliko pa tudi širše po Evropi in vse to je razlog rasti in zadovoljstva v našem sektorju.«

Po drugi strani pa podravsko gospodarstvo že čuti konkretne posledice ohlajanja, dodaja direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik: »Mi na terenu opažamo upad naročil, tudi za 15-20 odstotkov manj naročil, kot so jih imeli v istem obdobju v lanskem letu.« So pa podjetja na morebitno novo krizo bistveno bolje pripravljena, še ocenjuje Podgornikova.