Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Med prvimi, ki so bili ob dohodek zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa, so bili tudi gostinci in hotelirji. Vsi so namreč morali zapreti svoja vrata, že pred tem pa jih prizadela mila zima. Zaposlene so zato bodisi napotili na čakanje na delo na domu ali odpustili. Sindikati pri tem opozarjajo predvsem na odnos do tujih delavcev, ki so, če so pristali na sporazumno prekinitev pogodbe o zaposlitvi, ostali brez vseh nadomestil in pravic za primer brezposelnosti.

Mariborske gostince in hotelirje je letošnjo zimo pestilo pomanjkanje snega, zaradi česar je bilo manj obiska smučarjev, poleg tega pa je bila odpovedana tudi Zlata lisica, težave, s katerimi so se soočali, našteva direktor hotela Betnava in predsednik Združenja malih hotelirjev Vasja Ilešič: "Kriza, ki se je kazala že v začetku leta z vsemi temi odpovedmi se je seveda na ta način samo povečala in smo primorani v tem trenutku čakati in iskati in koristiti tiste rezerve, ki pa jih je v tem trenutku bore malo."

Zato je med na novo brezposelnimi v zadnjih dneh veliko gostinskih in hotelskih delavcev: "Mi smo se odločili za odpuščanje, ker smo v stanju, kjer teh rezerv praktično ni."

In medtem ko domači delavci dobivajo odpovedi zaposlitve iz poslovnih razlogov, v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma opozarjajo na primere, ko predvsem tuji delavci, včasih tudi pod prisilo, podpisujejo sporazumne odpovedi pogodb o zaposlitvi, sporazume o odsotnosti z dela brez nadomestila ali koriščenju neplačanega dopusta. Sindikalistka Breda Črnčec: "Ti delavci ostanejo brez vseh sredstev, brez nadomestil na zavodu, brez odpravnin, brez sredstev za preživetje. In govorimo o ljudeh, ki smo jih krvavo potrebovali vsa ta leta."

Direktor hotela Betnava in predsednik združenja malih hotelirjev Vasja Ilešič pa s prstom kaže tudi na državo: "Veliko se govori, veliko se obljublja, ampak v tem trenutku nimamo v rokah nič konkretnega, ker je popolnoma jasno, da če je prihodek nula, ne moreš kriti niti 40 odstotkov ali 60, kot ta trenutek poziva država."

Ilešič še dodaja, da bo okrevanje za gostince in hotelirje zagotovo še težko in dolgotrajno.