Foto: Facebook/Marprom
Foto: Facebook/Marprom

Mariborska občina bo na ponedeljkovo sejo mestnega sveta med drugim uvrstila več odlokov, s katerimi bi poenotili upravljanje mestnih parkirišč in storitev odvoza napačno parkiranih vozil. Upravljanje mariborskih javnih parkirišč je zdaj razdeljeno med javno prevozniško podjetje Marprom in komunalno podjetje Nigrad, slednje pa s pomočjo podizvajalca opravlja tudi odvoz nepravilno parkiranih vozil. S poenotenjem bi dejavnost postala kakovostnejša in učinkovitejša, so prepričani na občini.

Sedanja ureditev izvajanja storitev parkiranja prinaša občanom številne nevšečnosti. Tako imenovani »pajek« večino vozil naloži v mestnem središču in jih odvaža na parkirišče na Teznu. Plačilo kazni tam ni možno, za prevzem vozil zunaj delovnega časa pa se morajo občani dogovarjati z varnostno službo. Težave pa prinaša tudi ločeno upravljanje parkirnih avtomatov. Storitve želijo zato prenesti na enega koncesionarja, pravi Danijel Železnjak z občinskega Sektorja za komunalo in promet:

"Kadar imamo dva izvajalca, ki se ukvarjata z enim in istim prostorom, lahko že ta komunikacijski šum podaljša nedelovanje kakšne naprave ali sistema in to želimo združiti."

Naštete dejavnosti naj bi po novem opravljal Marprom, ki bi napačno parkirana vozila odvažal na parkirišče pri glavni avtobusni postaji, odvoz pa bi lahko plačevali pri tamkajšnji javni blagajni. Za potrebe odvoza bi kupili novo, manjše in okolju prijaznejše vozilo in odprli štiri nova delovna mesta, pravi direktor Bernard Majhenič.

Ob tem se občina s podjetjem Easy Park pogaja o prihodnosti mobilnega plačevanja parkirnin, ki provizijo namesto občini po novem zaračunava uporabnikom, kot to počne tudi v drugih mestih. Župan Saša Arsenovič si želi, da bi podjetje ponudilo različne možnosti oziroma pakete, prilagojene različnim potrebam občanov.