Parka ob Pekrskem potoku še nekaj časa ne bo, četudi naj bi se dela po nekaterih napovedih začela še letos. Mariborska občina namreč namerava projekt izpeljati tudi s pomočjo evropskih sredstev iz naslednje evropske finančne perspektive oz. med letoma 2021–2024. Vendar pa zdaj tečejo preostali postopki, potrebni za celostno pripravo projekta.

Po končanem arhitekturnem natečaju za preureditev širšega območja Pekrskega potoka v Mariboru, kjer je bila izbrana zmagovalna rešitev krajinskega arhitekta Mateja Kučine in sodelavcev, je občina naročila izdelavo strokovnih podlag oz. dokumentacije, ki jo sedaj pregledujejo, nato pa bo vključena v Občinski prostorski načrt. S sprejetjem načrta bo prvonagrajena arhitekturna rešitev tudi potrjena s prostorskim dokumentom, naslednji korak pa bo javno naročilo za izdelavo celotne projektne dokumentacije, še pojasnjujejo na občini. Park se bo po načrtih raztezal od Pekrske gorce pa vse do Ljubljanske ulice.

Dr. Danijel Rebolj, svetnik v mestni četrti Nova vas in eden od pobudnikov za ureditev tega območja poudarja, da bodo urejene parkovne površine izboljšale kakovost bivanja krajanov, ki že zdaj območje potoka uporabljajo za sprehode in drugo rekreacijo, v bližini se tako že nahajata BMX proga in skate park: »Območje je kot nalašč namenjeno takim aktivnostim, tako prebivalcem tega ožjega območja kot celotnega mesta. Vemo da parkov primanjkuje, sploh na desnem bregu Drave. V času epidemije smo videli, kako je pomembno, da se ljudje lahko rekreirajo in skrbijo za svojo kondicijo, za to pa potrebujemo primeren prostor.« Ob Pekrskem potoku naj bi tako ob parkovnih površinah uredili tudi spremljajoče objekte za prosti čas in rekreacijo.

Na občini so še zapisali, da celotne finančne vrednosti projekta še nimajo, tudi ne načrta izvajanja del, ki pa bo potekalo v več fazah. Najprej naj bi po besedah Rebolja sicer vzpostavili prvotne naravne značilnosti celotne struge Pekrskega potoka, nato pa naj bi po delih sledilo še urejanje parkovnih površin.

Foto: Pigac.si/Marko Pigac
Foto: Pigac.si/Marko Pigac