Tudi v občini Pesnica, kjer ta trenutek beležijo en primer okužbe s koronavirusom, v času epidemije izvajajo vrsto ukrepov. Občani po oceni vodstva občine upoštevajo omejitve, prav tako dobro deluje civilna zaščita.

V občini Pesnica so vzpostavili dežurno telefonsko številko 030 732 200, ki je namenjena obolelim, starejšim oz. vsem, ki nimajo možnosti za oskrbo z zdravili, hrano ali potrebujejo pomoč, pravi župan Gregor Žmak: »Ta številka vse pogosteje zvoni. Vsem, ki nimajo možnosti iti po zdravila ali hrano, to storimo namesto njih.«

Za otroško varstvo do sedaj ni bilo izkazane potrebe. Vsem gospodinjstvom so na dom poslali tudi pisno obvestilo z informacijami za pomoč in napotki v času epidemije, vzpostavili so tudi spletno tržnico. Okoli 700 zaščitnih mask za večkratno uporabo so razdelili med zaposlene v vitalnih objektih v občini, še pravi sogovornik: »Tako so maske dobili v trgovinah, domu upokojencev, bencinskih črpalkah in v drugih objektih, kjer v tem času skrbijo za servis in oskrbo občanov.«

Od države čim prej pričakujejo maske za vse občane. Kot še pravi Žmak, občinski režijski obrat skrbi za redno razkuževanje javnih površin, kot so trgovine, občinska stavba, lekarna, skratka tam, kjer se zbira več ljudi.

Najemniki poslovnih prostorov v lasti občine so oproščeni plačila najemnine, pravi župan. Ugotavlja, da se občani držijo predpisanih ukrepov, nekaj težav pa beležijo pri ravnanju s kosovnimi odpadki, saj so trenutno zbirni centri zaprti. Župan Gregor Žmak še poziva občane, naj ne kurijo v naravi, saj so gasilci vključeni v civilno zaščito, ki ima z izvajanjem nalog v tem času veliko dela.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay