Kot pravi direktor Doma pod gorco Gregor Žigon, imajo sicer še zmeraj 63 okuženih stanovalcev in zaposlenih, a se razmere umirjajo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Kot pravi direktor Doma pod gorco Gregor Žigon, imajo sicer še zmeraj 63 okuženih stanovalcev in zaposlenih, a se razmere umirjajo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V slovenskih domovih za starejše je po današnjih podatkih okuženih 1133 stanovalcev. Na mariborskem območju se širjenje virusa umirja. V Domu pod gorco je okuženih 47 stanovalcev in 16 zaposlenih. Ugodnejša je slika v Domu Danice Vogrinec, kjer imajo v tako imenovani rdeči coni trenutno 9 okuženih stanovalcev.

Iz Doma pod gorco prihajajo po dnevih naraščanja okužb spodbudne novice. Kot pravi direktor Gregor Žigon, imajo sicer še zmeraj 63 okuženih stanovalcev in zaposlenih, a se razmere umirjajo: "Okužene stanovalce tudi selimo nazaj v svoje sobe – torej prihajajo iz rdeče cone - tako da se situacija pomirja in se ne širi več tako kot se je na začetku širila."

Tudi zdravi stanovalci za zdaj večinoma še ostajajo v svojih sobah, a tudi tu se stanje počasi normalizira, dodaja direktor Doma po gorco: "V glavnem so v bistvu po svojih sobah, tako je, in imajo tudi aktivnosti po sobah. Mi smo že vključili tudi študente iz različnih fakultet, ki nam bodo priskočili na pomoč, tako s prostovoljstvom kar se tiče družabništva kot tudi s fizioterapijo."

Ugodno sliko glede okužb s koronavirusom beležijo tudi v Domu Danice Vogrinec. Direktor Marko Slavič: "V Domu stanuje 809 stanovalcev in ta trenutek je okuženih 9 stanovalcev, kar je odstotkovno relativno nizko število in z izjemno profesionalnimi ukrepi to situacijo obvladujemo. Ampak že jutri je lahko glede na epidemiološko situacijo v Mariboru lahko drugače."

Tudi Slavič priznava, da socialno življenje stanovalcev v danih razmerah trpi, a da so po drugi strani strogi omejitveni ukrepi v času pojava okužb preprosto nujni, čeprav si jih tudi sami ne želijo.