Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, tako kot tudi v nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah, že dlje časa zaznavajo kadrovsko pomanjkanje v zdravstveni negi. V tej mariborski ustanovi so se zato odločili za projekt prostovoljstva za pomoč hospitaliziranim bolnikom, letos pa so povabili k sodelovanju tudi študente zdravstvene nege, kar se je pokazalo kot dodana vrednost.

V mariborski bolnišnici je kadrovsko podhranjenost v zdravstveni negi še posebej čutiti na tistih oddelkih, kjer je delo strokovno in tehnično zahtevnejše. "Še posebej izstopajo intenzivne terapije in negovalni oddelki, kjer so nepokretni bolniki in je zahtevnost še večja," meni strokovna vodja zdravstvene nege samostojnih medicinskih oddelkov in klinik v mariborski bolnišnici Mojca Dobnik.

Obeta se veliko upokojitev zaposlenih

Nove generacije zaposlenih v zdravstveni negi si iščejo manj zahtevnejša dela in odhajajo v tujino. Ob tem bodo na tem področju v mariborski bolnišnici v prihodnjih nekaj letih še bolj osiromašeni, saj se obeta veliko upokojitev zaposlenih, kar bo še posebej čutiti na nekaterih najbolj kritičnih oddelkih. "Med njimi so tudi klinika za interno medicino, oddelek za nevrologijo, številni kirurški oddelki, kjer je zaradi padcev hospitaliziranih tudi veliko starejših bolnikov in s tem dolge čakalne dobe in okrevanja," še pravi Dobnikova.

K sodelovanju so povabili tudi prostovoljce

Mnogi starostniki, ki pa bi lahko prej odšli domov, pa nimajo nikogar, ki bi zanje poskrbel. V zdravstveni negi so še posebej veseli pomoči študentov zdravstvene nege. "Se je izkazalo, da so zelo dragoceni, obenem pa se spoznavajo z delovnim okoljem, kjer se bodo lahko zaposlili, če bodo želeli," še dodaja Mojca Dobnik.

V mariborski bolnišnici so povabili k sodelovanju tudi prostovoljce za pomoč hospitaliziranim bolnikom, ki so prav tako velika dodana vrednost. Ob vsem pa zaposleni v zdravstveni negi znova opozarjajo pristojne v državi, da jim bolj prisluhnejo.