Foto: Oglasno sporočilo/Mestna občina Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Mestna občina Maribor

Službe, ki bodo poskrbele za jutrišnjo in nedeljsko dezaktivacijo dveh neeksplodiranih letalskih bomb v Mariboru, zagotavljajo, da je za prvo akcijo že vse pripravljeno. Za drugo pa priprave intenzivno potekajo. Ob tem opozarjajo, naj ljudje dosledno upoštevajo navodila vseh pristojnih služb.

Evakuacija pred jutrišnjim nadziranim uničenjem bombe na območju trgovskega centra Europark bo potekala na območju 300 metrov od mesta najdbe. Evakuacijska točka je dvorana Tabor.

Iz svojih domov bo evakuiranih približno 80 ljudi, v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru pa bodo morali v varne prostore premestiti približno 100 pacientov.

Prav tako ne bo mogoče parkirati na območju kliničnega centra, vozila pa bo treba odstraniti iz celotnega evakuacijskega prostora. Uspešno izvedeno evakuacijo bo naznanil dve minutni zvok sirene. To območje bodo nadzorovali policisti.

Evakuacija je obvezna, v nasprotnem primeru lahko policija uporabi tudi prisilna sredstva.

Akcija bo predvidoma končana ob 16ih, z njo tudi evakuacija, kar bo naznanil 30 sekundni zvok sirene. Med evakuacijo bo ustavljen tudi železniški promet, spremenjen pa bo vozni red avtobusov, to bodo vozili le do mej 300 metrskega območja.

Tudi v nedeljo bo evakuacija potekala na območju 300 metrov oddaljenosti od bombe, evakuiranih bo približno 1000 ljudi; na razdalji med 300 in 600 metrov, kjer je približno 2200 ljudi, pa bo vzpostavljena cona zaklanjanja. Tam bo gibanje omejeno.

Evakuacijska cona je označena tudi na spodnjih fotografijah.