Tudi starejši, ki nimajo možnosti oskrbe, se lahko po pomoč obrnejo na Civilno zaščito. Foto: Pixabay
Tudi starejši, ki nimajo možnosti oskrbe, se lahko po pomoč obrnejo na Civilno zaščito. Foto: Pixabay

V Mariboru so v obdobju ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom vzpostavili sistem pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Tako že 75 otrokom iz ranljivejših skupin, ki so ostali brez toplega šolskega obroka, dnevno dostavljajo obroke na dom. Občani in občanke po oceni župana Saša Arsenoviča omejitev gibanja in druge uvedene ukrepe zgledno upoštevajo.

Prazne ulice, le malo prometa, zaprti lokali, trgi in parki, ki samevajo – takšna je podoba Maribora danes. Župan Saša Arsenovič ocenjuje, da so občanke in občani disciplinirani in upoštevajo ukrepe. Njihovo izvajanje nadzirajo redarji medobčinskega redarstva, a izrečejo le malo opozoril.

V mestu, ki je med prvimi zaprlo neživilske trgovine, gostinske lokale, frizerske in druge salone in ukinilo mestni javni avtobusni promet, so razvili tudi mrežo medsebojne in javne pomoči.
Osrednje stičišče za tiste, ki pomoč potrebujejo, in tiste, ki jo ponujajo, je posebna spletna stran z naslovom covid19maribor.si.

"Seveda pa je tudi naloga občine, da poskrbi za svoje ranljivejše občane, zlasti otroke, ki jim je bilo morda kosilo v šoli edini topel obrok v dnevu in zdaj imamo na seznamu že 75 takih, ki jim dnevno dostavljamo obroke," poudari Arsenovič.

Pri zagotavljanju pomoči sodelujejo tudi civilna zaščita, Karitas in Rdeči križ. V individualno varstvo otrok so se vključili študenti. "Ti pomagajo zlasti staršem, zaposlenim v zdravstvu," pojasnjuje Arsenovič.

Za tiste, ki ne uporabljajo spleta, so na mariborski občini pripravili poseben letak z vsemi telefonskimi številkami in drugimi naslovi za pomoč, letak pa bodo jutri v nabiralnike dobila vsa gospodinjstva.