Ponudba del na študentskih servisih se je z rahljanjem vladnih ukrepov glede koronavirusa začela povečevati. Trenutno je največ ponudbe za delo v gostinstvu, trgovinah, za razvoz hrane, pa tudi za delo v klicnih centrih, administraciji in del za računalnikom.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

V študentskih servisih so v času koronske krize opazili, da so se urne postavke, ki se sicer gibljejo okrog 6 evrov na uro, zvišale za kar 20 do 30 odstotkov, saj so določeni delodajalci potrebovali delovno silo takoj; kljub temu pa so na področju ponudbe del opazili velik upad, skorajda 50 odstotkov. Kakšna dela najbolj zanimajo mladino? »Na splošno je še vedno veliko povpraševanja po sami administraciji, delu v proizvodnji, pakiranju, promocijah,« pravi Dunja Kaloh Mom iz Študentskega servisa Maribor. Upad ponujenih del predvidevajo tudi za letošnje poletje, ko je sicer ugodna sezona za študentska dela: »Pri tem je treba spomniti, da so dijaki in študentje fleksibilna oblika zaposlovanja, tako da vseeno upamo, da se bo situacija izboljšala.«

V E- študentskem servisu, ki ima poslovalnico tudi v Mariboru, sicer pa devetnajst poslovalnic po vsej Sloveniji, imajo trenutno na voljo 850 različnih del, pravi Saša Praček: »Dijaki in študentje nižjih letnikov povprašujejo po delih, ki so bolj enostavna in se jih je hitro mogoče priučiti, višji letniki pa si želijo delo, ki bo bolj povezano z njihovim študijem.« Kakšni bodo poletni meseci? »Delo za dijake in študente bo, ne bo pa tako pestra ponudba, kot je bila lani,« dodaja Saša Praček.

Na študentskih servisih tudi svetujejo, da se dijaki in študentje že pred začetkom dela dogovorijo o pogojih dela, kot so plačilo, trajanje dela, dodatnih pogojih in tudi roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo.