Poseben status naj bi poleg Ljubljane dobil tudi Maribor. Foto: BoBo
Poseben status naj bi poleg Ljubljane dobil tudi Maribor. Foto: BoBo

Predlagana razdelitev Slovenije na 11 pokrajin bo doživela spremembe. Strokovna komisija, ki je na pobudo Državnega sveta pripravila predlog pokrajinske zakonodaje, je na regijskih predstavitvah dobila več smiselnih predlogov, ki jih bo upoštevala. Kmalu bo predstavila popravljen predlog, v okviru katerega bi poseben status poleg Ljubljane dobil tudi Maribor.
Regijske predstavitve predlagane pokrajinske zakonodaje so končane. Strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete pa bo pri popravkih upoštevala več prejetih pripomb, med drugim, da si za skladnejši regijski razvoj zasluži tudi Maribor poseben status. "Tako bi imel Maribor izrazitejšo vlogo znotraj vzhodne kohezijske regije, podobno kot jo ima Ljubljana v zahodni," pojasnjuje Brezovnik.

Prav tako bodo oblikovali širšo osrednjeslovensko pokrajino, ki bo obsegala občine ljubljanske urbane regije.

Dobili naj bi tudi samostojno zasavsko-posavsko pokrajino. Upoštevali bodo tudi predlog, da bodo občine Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej del pomurske pokrajine, prvotno pa so jih želeli uvrstiti v vzhodnoštajersko pokrajino.
Brezovnik dodaja, da bodo prisluhnili tudi pobudam za večjo štajersko pokrajino: "Podelitev posebnega statusa Mariboru bi omogočila oblikovanje širše štajerske pokrajine, ki bi obsegala vse občine podravske statistične regije."
Pripombe in predloge na osnutka Zakona o pokrajinah in Zakona o ustanovitvi pokrajin lahko občine in zainteresirana javnost dajejo še do 30. oktobra. Nato se bo v postopek vključila tudi vlada in na vrsti bo opredelitev pristojnosti in nalog ter načina financiranja prihodnjih pokrajin.