Trenutno se predvaja:
Maribor 8
8. november 2018 ob 13:38 Maribor Novice

Posledice včerajšnje eksplozije v Mariboru

Policija nadaljuje preiskavo, o prvih ugotovitvah uradno predvidoma jutri
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Po včerajšnji eksploziji v stanovanjskem bloku v ulici Bratov Greifov v Mariboru se nadaljuje policijska preiskava o vzrokih. V mariborskem UKC-ju so včeraj oskrbeli štiri poškodovane, tri so že odpustili. Vendar se domov še ne morejo vrniti, saj so njihova stanovanja razdejana. Občina ima pripravljenih 7 stanovanj Stanovanjskega sklada za njihovo začasno namestitev.

Noč so v razdejanem bloku že lahko preživeli stanovalci spodnjih dveh etaž, vendar nimajo ne ogrevanja, ne plina in ne vode. "Zato smo jim danes s pomočjo Rdečega križa dostavili pitno vodo v plastenkah," je povedal vodja občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič.

6 stanovanj, ki so v nadstropju, kjer je eksplodiralo, je povsem uničenih. "Civilna zaščita MOM jim je s pomočjo Medobčinskega stanovanjskega sklada ponudila 7 bivalnih enot, vendar so si stanovalci sami našli prenočišče pri sorodnikih in prijateljih," dodaja Zupanič.

Poškodovana pa so tudi stanovanja v drugih etažah. Stanovalec iz pritličja je povedal, da je bil udar tako močan, da je odtrgal vzhodna vrata v njihovo stanovanje, prav tako so poškodovani podboji, zato že urejejo montažo novih.

Sicer pa so posledice eksplozije tudi v bližini bloka precejšnje: poškodovanih je več avtomobilov, na katere so padli kosi zidov, oken, pohištva in drugih predmetov. Bližnji stanovalci so še vedno pretreseni. Stanovalka sosednjega bloka se z grozo spominja močnega poka in prizora, ko so veliki kosi leteli na dvorišče, najbolj hudo pa ji je za najbližje sosede, ki bodo potrebovali precej časa, da si opomorejo.

Na kraju ostajajo policisti in kriminalisti, ki podrobneje preiskujejo prizorišče, obenem pa skrbijo za varnost ljudi in premoženja. Prve ugotovitve o vzroku naj bi predstavili jutri, že zdaj pa je znano, da bo gmotna škoda velika.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh