Foto:
Foto:

V Pošti Slovenije so februarski dogovor s sindikati začeli izvajati takoj. Član poslovedstva Andrej Rihter: "V letošnjem letu želimo zaposliti 300 novih sodelavcev, tako v dostavi kot v manipulativnem delu."

Tako je Pošta že zaposlila 33 novih sodelavcev in dodatnih 34 delavcev, ki so nadomestili odhode zaposlenih. Trenutno je razpisanih kar 223 prostih delovnih mest.

Največji izziv bo prav iskanje usteznih kadrov; največ jih potrebujejo v dostavi in logistiki. Dogovor s sindidkti, ki sicer predvideva tudi izboljšanje delovnih razmer, bo vplival tudi na poslovanje. "Dogovor s sindikati bo vplival na poslovanje Pošte Sloveniji skupno v dveh letih v skupni višini dodatnih stroškov 17,7 milijona evrov," dodaja Rihter. Kljub temu za letos načrtujejo še večji dobiček kot lani.

Obseg klasilčnih poštnih in denarnih storitev se vsako leto zmanjšuje, visoko rast pa dosegajo v logistiki in pri paketnih pošiljkah.

Lani so za investicije namenili 25 milijonov evrov, največjo med njimi pa so prav danes predali namenu v Poštno-logističnem centru Ljubljana, in sicer nov paketni usmerjevalnik, vreden 14,7 milijona evrov. Večji lasnki investiciji sta bili tudi nabava nove linijske naprave za pakiranje nenaslovljene pošte in robota v PLC Maribor, ki svežnje nenaslovljene pošte za pismonoše sam pakira na palete.

Pošta Slovenije tudi letos nadaljuje svojo strategijo preoblikovanja manjših poštnih poslovalnic. Kar okoli 40 jih bodo preoblikovali bodisi v pogodbeno bodisi v pomično pošto.