Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Na mariborski osnovni šoli Franceta Prešerna so pred dnevi slovesno otvorili prenovljeni atrij šole. Kot pravi ravnateljica te šole Marta Otič, si želijo, da atrij ne bi bil samo šolski prireditveni prostor, ampak osrednji prostor za prireditve in dogodke na desnem bregu Drave.

Do leta 2011 sta v obstoječi zgradbi na Taboru domovali dve šoli, Franceta Prešerna in Borisa Kidriča, od leta 2011 naprej, ko je bila šola tudi obnovljena, pa tukaj domuje le ena, in sicer osnovna šola Franceta Prešerna. "Šola je bila leta 2011 obnovljena, ampak atrij takrat ni bil obnovljen in je sameval. Odločili smo se, da bomo dali atriju življenje in naj služi svojemu namenu - torej, namenjen naj bo učencem za prostočasne dejavnosti, za učilnice na prostem, za igro in podaljšano bivanje," pojasnjuje ravnateljica Marta Otič.

Obenem pa so si zamislili tudi, da bi prenovljeni atrij postal osrednji prireditveni prostor na desnem bregu Drave: "Nekako pričakujemo tudi, da bodo snovalci kulturnih prireditev v Mariboru - te so sedaj večinoma na levem bregu Drave - zaznali, da tudi prebivalci na desnem bregu Drave zaslužijo prostor za kulturne prireditve." Vrednost investicije je okrog 160 tisoč evrov: "Del sredstev smo prispevali sami, večji del pa mariborska občina," še pravi sogovornica.

Osnovna Šola Franceta Prešerna sicer letos praznuje 82. obletnico obstoja, obiskuje pa jo 722 učencev. K njim sodi tudi podružnica v Razvanju. Šolo je zasnoval arhitekt Jaroslav Černigoj, in sicer v obliki črke A - kot spomenik takrat umrlemu kralju Aleksandru Karadžordževiću.