Foto:
Foto:

Proračuna v višini 136 milijonov evrov predvidevata novo zadolževanje, letos za dobrih 10 milijonov, prihodnje leto pa za skoraj 3. Milan Mikl iz Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke: "Nikakor se ne moremo strinjati s tako visokimi krediti, prav tako ne, da letos ne bo realizirana zahodna tribuna Ljudskega vrta, poleg tega bo še nekaj časa čakala Maribroska knjižnica, zdravstveni dom Tezno pa bi moral že zdavnaj biti obnovljen."

V opoziciji se ne strinjajo s predvidenim preusmerjanjem dobičkov javnih podjetij in družb v večinski občinski lasti v mestno blagajno – letos v vrednosti več kot 4 milijone, prihodnje leto pa celo 7,4 milijona.

"Javna podjetja takih dobičkov ne morejo ustvarjati. Na eni strani pričakujemo od njih toliko denarja, po drugi pa razmišljamo o podražitvi njihovih storitev," opozarja Mikl.

Veliko kritik je namenjenih kadrovskemu načrtu, po katerem se bo mestna uprava okrepila za dodatnih 29 zaposlenih:

"Ne vem, zakaj, ampak kar za 30 odstotkov so povečali tudi sredstva političnim strankam," dodaja Zdenka Križanič iz Liste župana Andreja Fištravca. Ne strinja se, da se jemlje del sredstev ljubiteljski kulturi, tekmovanju Naša pesem in Festivalu Lent.

"Festivalu Lent so odvzeli 50.000 evrov," našteva Križaničeva.

V SDS-u opozarjajo, da bi bilo treba proračun načrtovati v višini lanske realizacije; Ivan Celcer: "Realno bi bilo, če bi bil proračun načrtovan v višini okoli 100.000 evrov."

Skoraj vsi predvideni projekti se osredotočajo na center mesta, drugi deli so zapostavljeni, dodaja Celcer, "zato si želim, da proračun porazdeli sredstva tudi po obronkih mesta, saj smo navsezadnje vsi Maribor."

V mestnem svetu ima župan Saša Arsenovič večino; njegovi koaliciji se je pridružila še Lista Melite Petelin, namerava pa se ji tudi Lista Lidije Divjak Mirnik - LPR.