Foto: Radio Maribor/Tomaž Ajd
Foto: Radio Maribor/Tomaž Ajd

Gasilska zveza Slovenska Bistrica je danes na Treh kraljih izvedla Dan operativnega
gasilca, prikazno – taktično vajo, na kateri so sodelovala vsa prostovoljna gasilska društva iz občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole.

Na vaji so prikazali raznolikost današnjih gasilskih intervencij in uporabo sodobne tehnične opreme. Na vaji so predstavili usklajeno delovanje vseh, ki delajo na področju zaščite in reševanja. Poleg 14–ih prostovoljnih gasilskih društev so sodelovali reševalci, enota Rdečega križa, policisti, vojaki in letos prvič tudi kinologi.

Štirje reševalni psi so namreč pomagali pri vaji, pri kateri so prikazali reševanje ponesrečenca pri požaru v naravi. Precej zanimanja je pritegnilo reševanje ponesrečencev iz hotela Jakec, ki ga je zajel velik požar. Gasilci so za reševanje z višine uporabili tudi avto lestvi.

Na Dnevu operativnega gasilca so predstavili še zahtevno reševanje z višine z vrvno tehniko in množično nesrečo. Pri tej nesreči so uporabili tudi vsa razpoložljiva sredstva za dekontaminacijo. "Namen vaje je vsekakor v preventivnem delovanju in usklajenem povezovanju. Da bomo optimalni pripravljeni, če bo kdaj prišlo do kakšne večje intervencije," o namenu vaje pravi predsednik Gasilske zveze Slovenska Bistrica Franc Ačko. Franc Ačko je še dodal, da so njihova gasilska društva zelo dobro opremljena in usposobljena, znani so tudi po tekmovalnih uspehih.