Prvi mož mariborske bolnišnice Vojko Flis znova poziva k previdnosti in spoštovanju zaščitnih ukrepov, saj kot pravi, še vedno ne vemo, kaj se bo dogajalo z mutiranimi sevi. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Prvi mož mariborske bolnišnice Vojko Flis znova poziva k previdnosti in spoštovanju zaščitnih ukrepov, saj kot pravi, še vedno ne vemo, kaj se bo dogajalo z mutiranimi sevi. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Tudi v mariborskem kliničnem centru se število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še naprej zmanjšuje. Trenutno jih zdravijo 108 – od tega je 31 na intenzivni negi. Ker pri vse več bolnikih s težjim potekom bolezni opažajo zaplete, bodo na oddelku za pljučne bolezni na Pohorju vzpostavili enoto za rehabilitacijo post covidnih bolnikov.

Ob nadaljevanju zmanjševanja števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, bi lahko že v naslednjem tednu na oddelku za pljučne bolezni na Pohorju zaživela tako imenovana enota za rehabilitacijo covidnih bolnikov. Kot ugotavljajo v mariborskem kliničnem centru, je namreč različnih zapletov, zlasti pri bolnikih po intenzivnim zdravljenju, veliko. "Pri njih opažamo, da imajo tako imenovano podaljšano post covid obdobje, ki prinaša zelo različno bolezensko simptomatiko; od možganskih kapi, globokih venskih tromboz, pljučnih trombebolij, skratka to obdobje je lahko za te bolnike zelo težavno," pravi direktor UKC Maribor Vojko Flis.

Zdravljenje, dodaja, pa lahko traja tudi 3 mesece. Trenutno imajo na Pohorju na voljo 45 postelj, a bodo njihovo število prilagajali potrebam. Dolgoročno nameravajo sicer oddelek na Pohorju preoblikovati v negovalno bolnišnico: "In se bo stavba tudi v celoti obnovila," pravi Flis.

Kot še napoveduje direktor Flis, bodo glede na število covidnih bolnikov v kliničnem centru postopoma odpirali specialistične ambulante in posege: "Manj kot bo covid bolnikov, bolj normalno bo ustanova delovala."

Ob tem prvi mož mariborske bolnišnice znova poziva k previdnosti in spoštovanju zaščitnih ukrepov, saj kot pravi, še vedno ne vemo, kaj se bo dogajalo z mutiranimi sevi.