Trenutno se predvaja:
Maribor -1
11. maj 2018 ob 13:52 Maribor Novice

Prijateljstvo in skupno učenje

Foto: Radio Maribor/Maja Vačun

Osnovna šola Selnica ob Dravi že nekaj let sodeluje z osnovno šolo Dositej Obradović iz Novega Sada. Novembra so učenci in učitelji iz Selnice preživeli v Srbiji ustvarjalen in poučen teden, enako pa je tudi v teh dneh v Sloveniji.

Letos spoznavajo evropsko kulturno dediščino, zato so v njihovo mednarodno druženje vključili spoznavanje kulturne dediščine naših krajev. Sklenili so prijateljstvo, učenci prisostvujejo pouku, spoznavajo različnosti in podobnosti obeh narodov, en del pa je namenjen tudi njihovemu druženju: »Mednarodna izmenjava poteka že četrto leto, šest srečanj je bilo med našimi otroki in med njimi so se spletla lepa in trdna prijateljstva. Lepo jih je videti ob srečanju in ob slovesu, pa tudi skozi vse šolsko leto ohranjajo stike,« pravi vodja projekta Božena Kreuh.

V teh dneh so tako učenci iz Novega Sada spoznavali kulturno dediščino naših krajev, pekli so jabolčne zavitke in jabolčne pite, barvali pirhe in spoznavali plese obeh narodov in zakonitosti čebelarjenja. Učenka Stela Pogačič je vesela, da so prišli gostje iz Srbije: »Spoznavamo druge kulture, jezike, učimo se njihovih plesov, oni pa naših, spoznavajo slovenski jezik, mi pa se učimo srbskega

Lazar Bulajić je iz Novega Sada prišel v Slovenijo že tretjič, všeč sta mu slovenska kultura in gostoljubnost. Kakšni učenci so njihovi gostitelji iz Selnice ob Dravi? »Vsi so zelo veseli, gostoljubni, lepo nas pogostijo in zelo lepo se družimo

Osnovnošolci zelo radi sodelujejo pri tovrstnih mednarodnih projektih, saj tako spoznavajo nove dežele in sklepajo nova prijateljstva.

Tamara Zupanič Čučnik, *

Nazaj na vrh