Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru, na Trgu svobode in vratih mariborske pisarne stranke SMC, so se včeraj pojavili plakati s tematiko strank SMC in SDS ter svastike.

Na nekaterih plakatih so upodobljeni obrazi poslancev stranke SMC s pripisi "SVOBODA ALI STRAH" in "44. 45. 46. GLAS ALI" ter simbolom svastike. Na nekaterih plakatih pa je izpostavljena slika mariborskega poslanca SMC Branislava Rajića s podobnimi pripisi. Še številčnejši pa so bili plakati z napisi, ki so označeni kot povzetki političnega programa stranke SMC in pripisi, da vlada, katere del je stranka, ravna nasprotno. Plakati so prelepljeni tudi z nalepkami z napisom SDSMC, pojavile pa so se tudi nalepke z motivom kolesarskih protestnikov.

Podobni plakati so se pred tednom dni pojavili tudi v Izoli.

Poslanec plakate obsodil

Za komentar smo prosili mariborskega poslanca SMC Branislava Rajića:

"Tudi to je politika, resda v zelo skrajni obliki. Mislim pa, da za tem stojita in organizacija in neki denar, ki je bil potreben za izpeljavo te akcije. Takšne prijeme je pravzaprav uporabljal prav tisti, katerega obraz se vsiljuje ob pogledu na kljukaste križe. Zato vprašanje, ki je bilo na plakatih zastavljeno, torej: 'Strah ali svoboda?', lahko kar vrnem avtorjem. Avtorji so poskrbeli, da ostanejo anonimni. To je še en podatek o tem, kako močno je njihovo sporočilo. V političnem življenju in dialogih obraz mora biti viden. Tokrat je viden obraz le ene strani. Razlog je zagotovo pritisk zaradi konstruktivne nezaupnice. Mi smo tukaj, da vsak po svoje poskušamo ponuditi rešitve in ko je nastal popolni kaos, to, da smo ponudili povezovanje oziroma sprejeli, mislim, da ni nič slabega. In to se dokazuje tudi z nekaterimi rezultati."

Plakate obsoja tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je kandidiral s podporo te stranke in se je lani ob pojavu grafita Janeza Janše z iztegnjeno desnico zavzel, da se nacistični simboli v Mariboru ne bi pojavljali:

"Posamezniki, ki komunicirajo na tak način, sporočajo enako o sebi. Ne glede na politična prepričanja je pomembno, da smo enotni. Le tako bomo lahko napredovali in dosegli začrtane cilje."

Policija dopoldne prijave še ni prejela, poslanec Rajić pa o morebitni prijavi še razmišlja.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik